unnamed-1-23-1

Mara Kalac (103) Titova kurirka najstariji stanovnik opštine Plandište

Mara Kalac, rođena u Momićima, opština Metković (Republika Hrvatska ) 20. 02.1913. godine,  najstariji je stanovnik opštine Plandište. Do pre pet-šest godina baka Mara je bila i pokretna a i sluh je bolje služio tako da je rado pričala sa komšijama i prijateljima koji je i danas obilaze.

Najbliža familija, dve unuke, Sanja i Sandra, sa svojim porodicama žive u Osjeku odnosno u Splitu. Iako stotinama kilometara udaljene od svoje bake, ne prođe dan da je ne pozovu na telefon. Nažalost, baka Mara više ne može da razgovara sa njima, ali njene unuke žele da znaju kako je i da li je živa.

Danas o baka Mari brinu dobri ljudi, Olga Subotić  koja već četiri godine vodi  domaćinstvo i kuva i Miroslav Apostolović koji baka Maru  služi već 16 godina,  kako sam kaže, i sam je postao deo porodice.

Mara Kalac je sa suprugom Markom, nosiocem spomenice, ratnim herojem u Plandište došla odmah posle Drugog svetskog rata, 1946.godine gde su dobili kuću u kojoj su izrodili dve ćerke Zorku i Milicu. Milica se udala i živela je u Metkoviću sa  suprugom i ćerkama, Sanjom i Sandrom, gde je i baka Mara bila do 2000.godine. Dok je bila boljeg zdravlja i imala manje godina najradje je prepričavala dogadjaje iz Drugog svetskog rata jer je kao kurirka samog maršala Tita imala mnoge priče. Teško se živelo, najteže je bilo za hranu, jeo se živ krompir i korenje šumskog bilja da bi se preživelo. Po Olginoj priči, baka Mara je uvek sa osmeh pričala o životu u Plandištu i uspešnom braku sa suprugom Markom.

Ono što je verovatno još drži u životu jesu česte posete njenih najmilijih, Sanje i Sandre, koje iz Hrvatske na svaka četiri meseca dolaze u Plandište da obidju svoju baka Maru, jedinu živu rodjaku po majčinoj liniji.

Izvor Južni Banat

 

x

Takođe pogledajte ...

1fb8d2d7c882fbaba1a2c09d1d9cbe68_XL

Promocija romana “Soba tajni” Miljana Paunovića

Kulturno obrazovni centar „Vuk Karadžić“ Plandište poziva vas na promociju intrigantnog i ...

Facebook