ONI SU OTKRILI PRAVU ŽIVOTNU RADOST! Priča o hraniteljskim porodicama iz Jermenovaca ostaviće vas bez daha! (FOTO)

Pre dvanaestak goodina, u opštini Plandište, Centar za socijalni rad , organizovao je prve obuke za sve porodice koje su bili zainteresovane da postanu hraniteljske i da u svoj dom prime dete bez roditeljskog staranja. Obučavani su da je svakom detetu potrebna pažnja, ljubav i nega bez obzira da li je sa posebnim potrebama, ometeno urazvoju ili bezikavih problema u razvoju. Od tada do danas organizovane su četiri obuke pod nazivom „Sigurnim korakom do hraniteljstva“, koje je prošlo ukupno 48 porodica sa teritorije opštine Plandište.

Već tada, najviše interesovanje za hraniteljstvo pokazale su porodice iz naseljenog mesta Jermenovci koje je vremenom stasalo u sredinu koja postaje fenomen u regionu sa 23 hraniteljske porodice. U opštini Plandište ukupno je 33 hraniteljskih porodica. Iz godine u godinu, interesovanje za hraniteljstvo je raslo.

Danas ulicu Doža Đerđa u Jermenovci svi zovu Hraniteljska ulica budući da je tu 10 hraniteljskih porodica koje se druže, razmenjuju iskustva, savetuju i podržavaju.

Na teritorij opštine Plandište zbrinuto je 43 dece, od 2014. Do danas ukupno 95 dece.U porodici Marjane i Otoa Hodri koja 2014.godine počela da se bavi hraniteljstvom, do skora je bilo na hraniteljstvu dvoje dece, Vuka i Anu, ali je dečak usvojen pa sada imaju samo dvopiogodišnju devojčicu.  Kažu, mezimicu koju njihova deca, Irma i Marko, vole kao svoju rodjenu sestru.

– Nije bilo lako, pogotovo kada smo Anu dobili kao četvorodnevnu bebu , za koju baš ništa nismo imali spremno, jer smo očekivali maro starije dete. Ali, uz pomoć najbližih, supruga , dece, svekrve, brzo smo se organizovali i spremno dočekali malu Anu, rekla je Marjana.

Marjana i Ana

-Takođe, za uspešno hraniteljstvo potrebna je podrška mnogih, počev od sredine u kojoj živite, škole pedijatra, komšija i ukućana kao što je izuzetno važna saradnja sa Centrom za socijalni rad i podrška Lokalne samouprave , kaže Marjana.

Mala Ana okružena je plišanim igračkama, pažnjom i ljubavlju hranitelja koju uzvraća istom merom. Marjana i Oto su zadovoljni i decom koju su dobili kao hranitelji i iskustvima koja su stekli za dve godine angažovanja. Ne odustaju, naprotiv, kako kažu, tek su počeli.

Porodica Viktorije i Roberta Neheza, hraniteljstvo je upoznala 2004.godine. Pored svoje dece Horberta i Antonel, ovaj bračni par na hraniteljstvu ima Ana – Mariju koja je srednjoškolka u Zrenjaninu kao i njihov sin, Marijanu, učenicu osmog razeda OŠ“Dositej Obradović“ odeljenje u Jermenovcima i najmlađu, devetomesečnu Smilju od koje se ne odvajaju, kako oni, tako i devojčice koje su sa njima.

Viktorija se seća kako je to bilo pre dvanaest godina kada su joj iz Centra saopštili da dobija dve sestre na hraniteljstvu. Slučaj je hteo da obe devojčice budu uzrasta i njihove dece, Marijana i Antonela su , držeći se ta ruke , pošle u zabavište, kaže Viktorija. Za sve ovo vreme, Viktorija kaže da su suprug Robert i ona priželjkivali da na hraniteljstvo dobiju bebu. Želja im se ispunila i pre devet meseci, pravo iz porodilišta dobili su malu Smilju koja je svima toliko prirasla srcu i od koje ni po koju cenu ne žele da se odvoje. Robert i Viktorija su odlučili da Smilju usvoje. Ne kriju radost što imaju bebu u porodici i kažu da ih je ona preporodila.

Viktorija, Robert i Smilja

Sva deca su odlični učenici na šta je ovaj bračni par jako ponosan. Dok Smilja nije stigla u porodicu, Viktorija je radila u živinskoj klanici „Vindija „ u Plandištu. Robert ima privatnu radionicu. Viktorija, sa osmehom, sve vreme govori da su prezadovoljni i presrećni i da nisu ni slutili koliko radosti može da donese hraniteljstvo koje je tešak i izuzetno human poziv. Zahvalni su Centru za socijalni rad Plandište sa kojim imaju izuzetno dobru saradnju.

Ljiljana Ljujić, savetnik za hraniteljstvo u Centru za socijalni rad Plandište, obučeni predavač za obuku hranitelja, kaže da na teritoriji opštine Plandište postoji interesovanje i potreba za obuku novih hraniteljskih porodica koja je inače planirana za narednu godinu.

Pored dece koja se nalaze na hraniteljstvu u opštini Plandište, 16 dece sa teritorije opštine Plandište se nalazi na hraniteljstvu u susrdnim opštinama, tako da trenutno Centar za socijali rad opštine Plandište zbrinjava 59 dece.

Lokalna samouprava hraniteljskim porodicama, odnosno deci na hraniteljstvu obezbedjue obaveznom jednokratnom novčanom poći za prvu opremu deteta i obezbedjuje jednokratne novčane pomoći u hitnim slučajevima. Deca, zahvaljujući Opštini dobijaju novogodišnje paketiće i poklon paketiće u Dečijoj nedelji.

Izvor Južni Banat

 

x

Takođe pogledajte ...

Staro Plandište

Za vreme Nemaca ovde je bila ekspozitura Agrarije, centralne poljoprivredne zadruge i ...

Facebook