SVEČANOST POVODOM ŠKOLSKE SLAVE U MARGITI: Srpski i rumunski sveštenik ZAJEDNO služili liturgiju posle JEDNOG VEKA! (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva u Margiti vekovima brižno čuva i neguje tradiciju proslave velikog pravoslavnog praznika Sveti Sava.

I u vreme kada se slavski kolač nije sekao u školama i kada učenici nisu slavli školsku slavu, Srpska crkva i parohijski dom u Margiti bili su širom otvoreni, kako za đake, tako i za sve ostale meštane. Tako su dovitljivi Margićani uspeli da školsku slavu, kao crkvenu, slave bez prekida.

Ove godine, posle više od 100 godina, u renoviranoj srpskoj crkvi u Margiti, prepunoj dece, vernika i meštana, Liturgiju su služila dva sveštenika, Boris Topić, paroh srpske crkve i Florenciju Janeš, paroh rumunske pravoslavne crkve u Margiti. I za pevnicom je bilo mešovito.

Meštani i vernici ovog mesta u kojem vekovima u slozi i zajedništvu žive Srbi i Rumuni zajedno sa predstavnicima i drugih nacionalnih zajednica, u srpskom ili rumunskom kraju sela, raduje sloga dve crkve i saradnja i poštovanje koje imaju jedni za druge.

Do 1899.godine u Margiti je bila jedna crkva u kojoj su služene liturgije i na srpskom i rumunskom, ali prelaskom računanja vremena po gregorijanskom kalendaru, Rumuni su sazidali rumnusku crkvu, i od tada do danas Margitu zovu selom sa dva crkvena tornja ili dve crkve koje su danas po izgledu ponos Margićana.

Nakon Liturgije iz crkve je krenula povorka, na čijem čelu je bio barjak i slika Svetog Save, u Parohijski dom, gde se po tradiciji rezao slavski kolač i odvijao recital posvećen velikom srpskom prosvetitelju. Ovogodišnji kum slave bio je Dalibor Tomaš sa mlađom ćerkom Helenom koji je i prošle godine lomio kolač, ali sa starijom ćerkom, Milicom. Kumstvo je preuzeo Goran Milinarević sa ćerkom Anjom, koji se iz Okučana, u Margitu doselio 1996.godine.

Školska slava je, uz prigodne programe i seču slavskih kolača koji su obavili mesni parosi, proslavljena u sve tri osnovne škole sa teritorije opštine Plandište.

Slavilo se i na dvorcu Kapetanovo, gde već četvrtu godinu zaredom, vlasnica Kapetanova, Radmila Jovanović, širom otvara vrata dvorca za decu i meštane Starog Leca i Dužina. I na Kapetanovu se rezao kolač, sa puno pažnje de pratio program koji je započeo svetosavskom himnom, a koji su pripremili učenici iz ova dva naseljena mesta.

Nakon toga, vlasnica dvorca je pripremila posluženje za sve prisutne, a učenicima podelila paketiće sa didaktičkim materijalom.

Od prošle godine i Mesna organizacija penzionera u Velikom Gaju proslavlja Svetog Savu kao svoju slavu.

Izvor Južni Banat

 

 

x

Takođe pogledajte ...

JAVNI POZIV ZA REGRESIRANJE TROŠKOVA PREVOZA STUDENATA KOJI SVAKODNEVNO PUTUJU ZA ŠKOLSKU 2019/2020. GODINU

Na osnovu člana 44. Zakona o lokalnoj samoupravi, člana 59. Statuta opštine ...

Facebook