U Plandištu traženiji profilisani smerovi u školama

Đaci u Plandištu najviše upisuju Srednju elektrotehničku i ekonomsku školu „Nikola Tesla“ u Vršcu, zatim Ekonomsku školu u Alibunaru, Poljoprivrednu školu, koja ima i turistički smer, i Medicinsku školu u Vršcu.

“Sada se lakše upiše Gimnazija nego stručne škole, što izgleda neverovatno, ali su profilisani smerovi očigledno traženiji. Vreme se promenilo”, kaže predsednik Opštine Plandište Jovan Repac, i dodaje da su nekada imali tekstilnu školu zbog „Planteksa“, koji je proizvodio donji veš, ali je to bilo davno.

Osim izdvajanja iz budžeta za obrazovanje i decu, socijalna davanja su najveća stavka u budžetu i iznose 12 odsto od 520 miliona, koliki je budžet Opštine Plandište za ovu godinu.

“Mala smo opština i od marta ove godine se socijalnim davanjima bavi Centar za socijalni rad jer smo nakon jednokratnih pomoći svaki put morali da pravimo rebalans budžeta”, kaže Repac.

Veliki iznosi iz budžeta odlaze i udruženjima građana, kao i kulturno-umetničkim društvima.

Svaka nacionalna manjina u opštini Plandište ima svoje kulturno-umetničko društvo, tako da ih je 46.

Osim radnih mesta, mlade na selu privlače još i zabavni sadržaji, a vezano za manifestacije, svako naseljeno mesto ima svoju slavu. „Dane ribara“ Plandište organizuje zajedno s Alibunarom i Janošikom, tradicionalno već 50 godina.

“Imamo smotre folkloraša, koji su na pokrajinskom nivou letos zauzeli drugo mesto” kaže Repac i dodaje da je folklor velika tradicija u njihovoj opštini, kojoj su okrenuti i mladi i stari.

Izvor Dnevnik

 

 

x

Takođe pogledajte ...

„Dani ribara“ i „Zlatni kotlić“ obeležili vikend u Plandištu

„Dani ribara“ su tradicionalna manifestacija koja se obeležava poslednjih dvadeset godina u ...

Facebook