IZMEĐU OSTALOG, MAŠTA MOŽE SVAŠTA!

• Kako je to sa početnim fondom od 3000 knjiga, smeštenih u 50 kvadrata, Narodna biblioteka izrasla u respektabilnu opštinsku kulturnu instituciju

Pre 21 godinu, u prostoriji od samo 50 metara kvadratnih, sa osnivačkim fondom od oko (uglavnom poklonjenih) 3000 knjiga, počela je sa radom Narodna biblioteka Plandište. Njena prva bibliotekarka bila je Marija Šipka Popadić, i zahvaljujući njoj i njenom entuzijazmu, ubrzo, započinju razne akcije i aktivnosti s ciljem da građani Plandišta ovu kulturnu ustanovu dožive kao „svoju“, kao deo vlastite, nenametnute kulturne potrebe i ličnog doživljaja. „Poklon knjiga za biblioteku“, jedna od prvih akcija, bila je inicijalna kapisla da sve to počne ubrzano da se realizuje. I to da se ova ustanova doživljava kao deo svakodnevne duhovne ispune, ali i sve većim brojem knjiga, bilo da je reč o beletristici ili stručnoj literaturi ili, pak, delima najpoznatijijih svetskih klasika.

Danas, dvadeset i jednu godinu posle tih 50 kvadrata i 3000 knjiga, Narodna biblioteka svojom lepom i originalnom fasadom odskače od okoline, a na površini od preko 140 metara kvadratnih (uključujući i ogranak u Velikoj Gredi) smešteno je preko 28.000 knjiga, o kojima brinu dva knjižničara i dva bibliotekara. Jedna od tih četiri radnika, sem poslova bibliotekara, obavlja i poslove direktora Narodna biblioteke. To je Biljana Junačko, koja je nedavno, na junskoj sednici Skupštine opštine Plandište, po peti put imenovana za direktora ove kulturne ustanove ove južnobanatske opštine. Bio je to samo povod za naš razgovor sa njom, koji je ona odmah i ljubazno prihvatila, na čemu joj, uz čestitke na reizboru, posebno zahvaljujemo.

Šta na početku razgovora, kaže bibliotekarka i direktorka Biljana Junačkov?

-Upornim i sistematskim radom, za ovih dvadesetak godina, Narodna biblioteka je polako, ali sigurno, izrastala u respektabilnu opštinsku instituciju kulture, u najširem značenju te reči, a ono što bih na početku posebno istakla, to je aktivnost naše radionice „Mašta može svašta“, u kojoj deca osnovnoškolskog uzrasta pišu stihove, crtaju, pevaju, glume, uče nemački jezik. Do sada je, napominje direktorka, odštampano šest zbirki njihovih pesama, a svake godine karavan, popularno nazvan „Karavan dečje radionice“ obilazi područne škole na teritoriji opštine Plandište, a bio je i u Vršcu. Koordinator te radionice je Marija Šipka Popadić, bibliotekarka naše biblioteke još od te 1997. godine – napominje direktorka Junačkov.

Od direktorke saznajemo i da Narodna biblioteka ostvaruje uspešnu saradnju sa svim relevantnim institucijama sa teritorije opštine Plandište, čije su aktivnosti kompatibilne sa onim što spada u redovnu bibliotečku aktivnost, a to su, pored obrazovnih i kulturnih ustanova, i razne druge društvene ustanove.

Od njih, naša sagovornica, sa posebnim zadovoljstvom ističe dugogodišnju saradnju sa Domom za duševno obolela lica u Starom Lecu, gde je, kako kaže, „više od deset godina funkcionisao tzv. „pozajmni fond“, kada su knjige odnošene u Dom i kada su one predstavljale deo radne terapije korisnika usluga Doma, sve uz nadzor radnog terapeuta i uz instrukcije bibliotekara iz naše biblioteke“, a tu su i razni projekti, knjige dostavljane na kućne adrese invalidskih korisnika, stručni rad sa decom koju nastave prate po inkluzivnom obrazovnom programu…

x

Takođe pogledajte ...

Staro Plandište

Za vreme Nemaca ovde je bila ekspozitura Agrarije, centralne poljoprivredne zadruge i ...

Facebook