BANATSMART“ – PROJEKAT IZ PROGRAMA „INTERREG IPA“ RUMUNIJA-SRBIJA

ZAVRŠNE KONFERENCIJE U PLANDIŠTU I REKAŠU

Početkom oktobra u Plandištu i Rekašu u Rumuniji su održane Završne konferencije povodom uspešne realizacije projekta „Smart Urban Services Through Homogenous Quality Standard in Public Infrastructures for Higher Energy Efficiency – BANATSMART“ – “Pametne urbane usluge putem uniformnih standarda kvaliteta javne infrastrukture za veću efikasnost“ koji je finansiran od strane Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Opština Plandište je bila vodeći partner u Projektu u čijoj realizaciji su učestvivala još tri partnera, opština Rekaš iz Rumunije kao Agencija za upravljanje energijom Temišvarskog okruga –AMET, takođe iz Rumuniji i Regionalni centar za društveno – ekonomski razvoj Banat. Ideja projekta koja je okupila ove partnere jeste doprinos u održivom ekonomskom razvoju regiona, kroz unapređenje sistema javnog osvetljenja u prekograničnom području, uspostavljanjem zajedničkih standarda u cilju povećanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja.

Ovim povodom održana je Završna konferencija projekta u Plandištu, u motelu Platan. O projektu, njegovoj realizaci i benefitima, govorila je mendžer projektam Dragana Dorožan koja je tom prilikom rekla da su partneri na projektu pokrenuli inicijativu za rešavanje problema neefikasnog sistema javne rasvete u svojim sredinama u julu 2017. godine. Ključni problemi zastarelosti instaliranih sistema javne rasvete, dovodili su do velikog opterećenja opštinskih budžeta i zagađenja životne sredine emisijom CO2. Čitav sistem, u smislu razvoja upravljačkog sistema, nabavke i instalacije nove opreme je instaliran i ostvarile su se uštede u budžetu opštine Plandište do 70% u odnosu na predhodne godine, rekla je mendžer projekta, budući da je postavljanje rasvete u Plandištu završeno krajem prošle godine. Takođe je rečeno da su partneri uspeli da realizuju zacrtane ciljeve lkao što su: smanjenje negativne emisije zagađenja, ušteda novca u javnom budžetu, korišćenje obnovljivih izvora energije i visok stepen praćenja ušteda energije na godišnjem nivou. Sa svim realizovanim aktivnostima, projekat je doprineo smanjenju količine rasipanja električne energije na lokalnom nivou i velikoj uštedi u opštinskim budžetima, kao i podizanju svesti građana o zaštiti životne sredine i mogućnostima iskorišćenja obnovljivih izvora energije. Predsednik opštine, Jovan Repac je pozdravljajući prisutne rekao da opštinu izuzetno raduje velika ušteda energije i da će se benefiti tek videti u narednoj godini. Predstavnic partnera na proejktu, Rozalia Boldijar i Adrian Balaci su u vezi sa proejktom rekli da je u Rumuniji sistem rada osvetljenja potvuna novina ne samo u Banatu već i u celoj Rumuniji i da su primer dobre prakse za zemlje Evropske unije.

Što se tiče partnerstva i „Pametnih-smart projekata“, ovo je prvi takve vrste koji uspešno završen zahvaljujući IPA programima prekogranične saradnje uopšte.

Ukupna vrednost projekta bila je 1.631.506,80 eura, od čega se 1.386.780,78 eura finansirano iz IPA sredstava. Realizacija projekta trajala je 27 meseci (14.07.2017. – 13.10.2019.).

Završna konferencija je održana i u partnerskoj opštini Rekaš u Rumuniji gde su rezultati projekta i benefiti predstavljeni medijima i predstavnicima javnih preduzeća i ostalih institucija iz ove partnerske opštine.

 

x

Takođe pogledajte ...

Lovački podmladak LU Brzava Plandište u poseti sajmu lova

Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište zahvaljujući aktivnostima i radu svojih članova, pre svega ...