JOŠ 201 OSOBA OBOLELA OD KORONE, 1 MUŠKARAC PREMINUO! U Srbiji ukupno 2.867 zaraženih virusom COVID 19! 1.907 U BOLNICI, 127 na RESPIRATORIMA!

U Republici Srbiji je do 15 časova 9. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.867 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivna. Hospitalizovano je 1.907 pacijenata. Na respiratoru je ukupno 127 pacijenata – rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla sa je do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost, u poslednja 24 časa imamo i 1 (jedan) smrtni slučaj, odnosno ukupno 66. Preminuo je jedan muškarac – izjavila je Kisić Tepavčević.

Prosek godina preminulih je 64,3 godine i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Kako je ona rekla svi pacijenti imaju sve neophodne uslove za lečenje.

Direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović je rekao da je devet osoba na Infektivnoj klinici u Beogradu na respiratorima i da je njihova klinička slika ozbiljna

– Pacijenti dobijaju terapiju u skladu sa njihovom kliničkom slikom. Posedujemo sve medikamente i imamo adekvatne uslove da svim pacijentima pružimo maksimum – rekao je on.

Kisić Tepavčević je uputila apel svim građanima da poštuju mere prevencije i zaštite

– Sada je pravi trenutak da poštujemo mere koje se sprovode. One će vrlo brzo da pokažu rezultate. Vidimo da su brojevi stabilni i u laganom padu. To ne sme da nas zavara, moramo da se maksimalno skoncentrišemo. Ako ovako nastavimo izvesno je da se bliži kraj ove epidemije – kaže ona.

Dodala je da se prate saznanja istraživanja širom sveta iz oblasi epidemiologije i imunologije i iz oblasti lečenja i laboratorijske mogućnosti.

– Jedan ogroman tim radi svako iz svoje oblasti svakodnevno – kaže ona.

– Što se tiče mera u fabrici Jura o kojima se rasparavljano nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuju te mere i mislim da svkao treba da radi svoj posao – rekao je Predrag Kon.

Kako je on rekao svud au Srbiji se kapaciteti za bolničko lečenje pune.

– Na ivici smo kapaciteta za srednje teške i teške slučajeve . U Nišu se cela bolnica pretvara u kovid bolnicu, a Vojna bonica u Nišu se pretvara za bolnicu za one pacijente koji nemaju kovid – kaže Kon.

Kako je on rekao, da u Srbiji nema proširenih kapaciteta bili bi u velikom problemu.

– U Beogradu su se kapaciteti sukcesivno uključivali i tako će biti i nastavljeno. Racionalizacija zahteva da se podele pacijenti tako da se nakon popunjenih kapaciteta popunjavaju novi kapaciteti. Razlika između Beograda i ostalih centara je u tome što Beograd nema centralizovan kapacitet već više mesta za prijem pacijenata sa koronavirusom – kaže Stevanović.

On je naveo da poštovanje mera distanciranja daje rezultate i da je neophodno da se tako i nastavi.

On je na pitanje o tome zašto više muškaraca umire od koronavirusa rekao da je neophodno da prođe vreme da bi se za to dalo naučno objašnjenje.

Predrag Kon je rekao da je struka ta koja treba da daje odgovore o koronavirusu.

– Masovno testiranje se povećava postepeno jer nemamo takvog kadra da bi se odgovorilo takvom naglom povećanju epidemije. Niko nije ovo očekivao. Ozbiljno je i pitanje zašto nemamo tog kadra koje podrazumeva i odnos prema tom delu medicine. Vrlo jasno se vidi da je ova situacija vanredna. Svaki deo je dobro planiran, iako se mislilo da može mnogo više da se uradi – naveo je on.

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Lovački podmladak LU Brzava Plandište u poseti sajmu lova

Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište zahvaljujući aktivnostima i radu svojih članova, pre svega ...