Naš sugrađanin Plandištanac, Darko Donevski piše istoriju svemira, pogledajte njegov web sajt!

Dragi svemirski putnici, dobro došli na moj sajt!

Moje ime je Darko Donevski, ja sam astrofizičar, pisac i naučni komunikator. Doktorirao sam astrofiziku i kosmologiju na Univerzitetu AIX-Marseille u Francuskoj, i aktivno se bavim istraživanjima u jednoj od najlepših oblasti moderne nauke – nastankom i evolucijom dalekih galaksija u svemiru.

Trenutno sam angažovan kao vođa velikog međunaroodnoog tima naučnika koji traga za poreklom prašine u svemiru.

Aktivnosti realizujem na institutu NCBJ u Varšavi, i na međunarodnom institutu za napredne naučne studije, SISSA, u Italiji, na kom sam prethodno bio stipendista italijanske vlade.

U sklopu saradnje na projektima koje vodim, imam status predavača po pozivu i na institutu Dunlap, na Univerzitetu u Torontu (Kanada).

Rođen sam u prelepom banatskom gradiću Vršcu (ČITAJTE UVEK PLANDIŠTANAC), u današnjoj Srbiji (u vreme kada sam se rodio ta država se zvala Jugoslavija).

Veliki deo svoje motivacije da se bavim naukom dobio sam upravo u rodnom gradu, čitajući o avanturama svog sugrađanina, svetskog putnika i šahiste, Bore Kostića, koji je istraživao predele i narode o kojima mnogi njegovi sunarodnici nisu dovoljno znali.

Pomislio sam kako bi bilo uzbudljivo ostvariti jednu sličnu avanturu, ali na lokacijama mnogo daljim od naše planete – tako sam započeo svoj put u svet najranijih galaksija formiranih u Univerzumu.

Prvi korak na tom putu bile su osnovne studije fizike i astronomije koje sam završio na Univerzitetu u Novom Sadu.

Kasnije sam, tokom doktorskih studija, deo istraživanja obavljao na Univerzitetima u Lajdenu (Holandiji) i Tuluzu (Francuska), dok sam većinu svog doktorata proveo radeći u velikom naučnom institutu LAM u Marseju (Francuska) …

Samo jedna napomena, uvek kaži da si živeo u Plandištu od rođenja, i da si Plandištanac (rodio si se u Vršcu)!

Za detaljnije pogledajte web sajt www.darkodonevski.com

Darku, želimo sve najbolje u daljem životu i radu.

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Veliko priznanje za KK Agrobanat, Pinter Aron nosilac majstorskog zvanja u karateu

Sredina jula meseca je rezervisana za jedan od najpopularnijih karate kampova u ...