Naša sugrađanka Mirjana Dević, napisala zbirku pesama „Dobri svitac“ – za male i velike ljude

Razgovarali smo sa Mirjanom Dević, mamom i pesnikinjom, čija je nova zbrika dečije poezije ovih dana zasijala u mnogim porodicama. Čitaju je deca, čitaju je roditelji – „Mama, još samo ovu pesmu“, često se čuje ovih dana u domovima koje je obasjao „Dobri svitac“.

Mirjana Dević je odrasla u Banatu, tačnije u Plandištu, dok srednjoškolske dane provodi u Zrenjaninu, gde je pohađala medicinsku školu. Od 2008. živi i radi u Novom Sadu, baveći se medicinom. Mama je nežne jedanaestogodišnje Nine. Mirjana takođe voli i da piše i to jako lepo radi. Da Mira nije običan pisac, mi na Ringeraji zapravo to odavno znamo. Puno puno stranica našeg portala već godinama krase njene objave, duhovite, smislene, pitke, pre svega vezane za majčinstvo.

Pisala je tekstove za nekoliko portala, autorka je i čuvenog „Pisma Borivoju“, duhovite i blago ironične priče koja je preko noći postala hit na društvenim mrežama.

Ipak, Mira najviše od svega voli da piše pesme. Da je u tome vrlo uspešna, svedoči i to da su njene pesme otpevali poznati muzičari poput Dženana Lončarevića, Mirze Selimovića, Milene Ćeranić, Miloša Radovanovića, Mega benda, Saše Kapora, Mojito benda, Replay benda…

Povod za naš razgovor je Mirina zbirka dečijih pesama pod nazivom „Dobri svitac“, koju ovih dana sa ushićenjem čitaju i mališani i njihovi roditelji.

  • Kada si postala svesna svog talenta, da reči na tako divan način znaš preneti na papir?

 

Sve je to počelo još u ranom detinjstvu. Mama mi je puno čitala. Budila sam se uz „Beograde, dobro jutro“ Duška Radovića, rasla uz priče Branka Ćopića, pa sam se vrlo brzo usudila da i sama „dohvatim mJesec“. Tada nisam pisala, ali sam u glavi uveliko smišljala pesme i priče. 

  • Kada si počela da pišeš pesme?

 

Čim sam naučila da pišem. U osnovnoj školi, u nižim razredima. Mada, čini mi se da je presudan momenat mog stvaralaštva bilo jedno ljubavno pismo koje sam u drugom osnovne napisala jednom dečaku, a on me zbog toga prijavio učiteljici.

  • Da li si oduvek potajno priželjkivala da neko i otpeva tvoje pesme, ili je to došlo spontano?

 

To je došlo sasvim spontano i neplanirano. Imala sam sreću da baš na Ringeraja.rs upoznam Mariju Katović, mog dobrog duha, koja me je tada povezala sa svojim prijateljem Jocom Savićem iz Kragujevca. On je multitalentovani muzičar i prva osoba koja je od mojih pesama napravila muzičko delo. Sećam se da sam se rasplakala kada sam ga čula kako uz klavir peva moju pesmu.

  • Želja za pisanjem dečije poezije, da li je oduvek postojala, ili je to nešto što se u tebi rodilo i bujalo, otkako si postala mama?

 

Kada sam postala mama, pre više od 11 godina, primetila sam da našoj deci pevamo iste pesme uz koje smo mi odrasli. Ništa novo za decu nije nastalo, i dalje smo guglali Dragana Lakovića, hor Kolibri, Ršuma, Jovu Zmaja. Novih dela za decu nije bilo. Ja sam želela to da promenim.

  • Svetlost dana ugledala je tvoja zbirka dečije poezije „Dobri svitac“.  Kome je namenjena?

Ova zbirka priča u rimi namenjena je prvenstveno deci, ali i odraslima. Iz prostog razloga što ohrabruje decu današnjeg doba, govori im da su sjajni takvi kakvi jesu, motiviše ih da budu istrajni u svojim željama i ciljevima. A to ponekad treba i odraslima.

  • Junaci tvojih pesama suočavaju se sa raznim situacijama i osećanjima, baš kao i deca tokom detinjstva, ali i iznenađuju svojom posebnošču. Tu su Gica čistunica, Pospana sova, Maga baletan, Bubamara sa greškom…Da li je u životu važno biti svoj?

 

I te kako. Kroz svoje pesme baš o tome i govorim. Zamislite, jedna bubamara misli da je ružna jer ima crne fleke po krilima. Ili, svitac koji želi da ugasi svoj sjaj jer previše svetli na igralištu kada igraju žmurke. Pa zamislite da se to zaista desi, da neko odustane od svoje lepote i autentičnosti jer se prosto ne uklapa među druge „bube“? Nikako. Gica ne želi da je prljavica. Maga želi da bude baletan. Zašto da ne?

  • Zbirku pesama „Dobri svitac“ posvećuješ svojoj Nini. Pesma „Mojoj Nini“ posebno raznežuje, ostavljajući utisak da je najveća inspiracija za nastanak zbirke, upravo tvoja mala dama. Da li je tako?

 

Ja sam u Ninu, baš kao i svaka majka u svoje dete, beskrajno zaljubljena. Tokom odrastanja uživala sam u njenoj posebnosti, a pošto sam uveliko pisala pesme, želela sam da moja Nina ima svoju pesmu. Ona je još mala da razume koliko emocija sam uplela u svaki stih, ali strpljivo čekam neke njene zrelije godine ili bar popuštanje puberteta.

  • Stihovi su praćeni i prelepim ilustracijama. Znamo da ti se mnogi javljaju sa utiscima, a znamo i da su deca najiskreniji kritičari. Šta ti kažu?

 

Utisci su fenomenalni. Javljaju mi se roditelji, bake i deke, vaspitačice iz vrtića, i svi su složni u jednom: deca s puno pažnje i radoznalosti prate svaki stih. Oni koji sami čitaju, sa uživanjem ostaju uz knjigu po sat vremena, što je predivno. Ilustracije su nadmašile moja očekivanja, a radila ih je fenomenalna Milena Vitorović.

  • Gde se može naći „Dobri svitac“, znamo da su ga mnogi mališani poželeli ovih dana za svoj novogodišnji paketić?

 

Moja namera je bila da knjigu objavim „sebi za dušu“. Tako je i bilo. Uz pomoć dobrih ljudi objavljen je jedan mali tiraž, a „svitac“ je preko noći zasijao više nego što sam mogla da pretpostavim. Trenutno pregovaramo sa par izdavačkih kuća, a do tada se knjiga može nabaviti preko mog Instagram profila @mi_rja_na i mog FB profila Mirjana Dević Knežević.

Čestitamo Mirjani na svemu što je uradila za sebe i svoju porodicu a naravno predstavila je naše mesto Plandište!

Prvom prilikom ćemo uraditi intervju sa njom …

x

Takođe pogledajte ...

Nova oprema za karatiste Plandišta: Odobrena sredstva za Karate klub Agrobanat

U okviru realizacije Konkursa za finansiranje posebnog programa kojim se doprinosi razvoju ...