Tradicija porodice Spremo: Najmlađi guslar iz Velike Grede

Opština Plandište, kao jedna od retkih opština u Srbiji u kojoj su zvanično pet jezika u službenoj upotrebi, u kojoj žive 22 registrovane nacije, već dugi niz godina aktivno radi na očuvanju kulture, tradicije i folklora kroz aktivnosti kulturno umetničkih društava.

Veliki broj dece aktivno je učestvovao u radu folklornih ansambla, od kojih neki sa ponosom nose zvanje akademski obrazovanih muzičara i etno pevača.

Jedna od najaktivnijih pevačkih grupa razvila se u okviru Kulturno umetničkog društva Mladost iz Velike Grede. Posebnost ove pevačke grupe ogleda se u negovanju tradicije i pevanja uz gusle.

Tu kreće i priča o najmlađem guslaru Miodragu Spremu. Ljubav prema guslama i uopšte muzici za porodicu Spremo je deo kulturnog nasleđa. Rodom iz Nevesinja, porodica Spremo doselila se u Veliku Gredu pre više od 40 godina.

Povezanost sa rodnim krajem sa sobom je nosila i veliku ljubav prema muzici, tradiciji i hercegovačkim guslama, koje i dan danas zauzimaju značajno mesto u njihovom domu.

Od malena, Miodrag Spremo negovao je ljubav prema muzici, a naročito guslama. Prve guslarske početke odredila je manifestacija “Hercegovačko veče” koja se održavala u Vršcu. Na toj manifestaciji Miodrag je upoznao narodnog guslara Vukojicu Sandića, osnvača škole gusala Sandić i od tada redovno pohađa časove guslanja.

Vrlo brzo je svoj talenat i ljubav prema etno muzici mogao da predstavi na samostalnoj priredbi i učešću na manifestacijama na kojim se gajila i čuvala tradicija sviranja gusala.

Velikim trudom i radom, a pre svega ljubavlju prema guslama Miodrag i dan danas vrlo vešto pripoveda događaje iz daleke prošlosti kroz pesmu. Svojim kvalitetom kao muzičara i svojim nastupima mladi guslar iz Velike Grede nikog ne ostavlja ravnodušnim, svaka njegova reč izaziva veliku pažnju i naklonost kod slušalaca.

Veliku podršku u razvoju svog muzičkog stvaralaštva Miodrag ima u svojim sestrama Milici i Anđeli, koje su takođe školovani etno pevači. Upornošću, trudom i radom uz veliku podršku svoje porodice, Miodrag pretenduje da postane jedan od najboljih guslara, na ponos čitavoj porodici Spremo, ali i opštini Plandište.

x

Takođe pogledajte ...

Nova oprema za karatiste Plandišta: Odobrena sredstva za Karate klub Agrobanat

U okviru realizacije Konkursa za finansiranje posebnog programa kojim se doprinosi razvoju ...