VEĆA POMOĆ ZA STUDENTE U PLANDIŠTU (foto)

Studentima prvih godina državnih visokih škola i fakulteta, sa teritorije opštine Plandište, svečano su uručeni ugovori o dodeli novčane pomoći koju je iz budžeta izdvojila lokalna samouprava. Svaki od korisnika, dobiće po 70.000 dinara, u deset jednakih mesečnih rata.

25 studenata državnih visokih škola i fakulteta potpisalo je ugovore o stipendiranju od strane Opštine. Osim što će olakšati i pomoći njihovim kućnim budžetima, ova finansijska pomoć je i veliki podstrek za dalji rad i trud, na putu ostvarenja životnih ciljeva. Od ove godine, ona je i veća, jer je umesto ranijih 50.000, sada to 70.000 u deset mesečnih rata po 7.000 dinara.

„Iznenadio sam se, mislio sam da je opet 5.000, i naravno da će nam značiti, svakome od nas ko je dobio pomoć“, kaže Zoran Brkljač iz Markovićeva, student Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

„Svakako da mi znači svaki prihod, i mnogo mi je drago što je opština ovo organizovala, jer mislim da je to stvarno vredno. I za mene i moju porodicu, i sve moje prijatelje koji su među ovih 25 korisnika“, dodaje Marina Stojić iz Plandišta, studentkinja Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Sa njom se slaže i koleginica sa fakulteta, Jelena Brezičanin: „Zaista mi znači, i meni I mojim prijateljima iz opštine, drugarima sa kojima sam išla u osnovnu i srednju školu. Tu su svakodnevni troškovi, koji zaista mogu dobrim delom da se pokriju ovom stipendijom“, zaključuje Jelena.

Iako su tek na prvoj godini, razmišljaju uveliko o tome šta će po završetku studija. Većina bi volela da se vrati u svoje mesto, ali…

„Razmišljala sam i o toj opciji, ali uglavnom… možda se promeni nešto, otvaraju se nove stvari, tako da, možda“, kaže Jelena.

Marina je optimističnija i kaže da će možda baš oni napraviti tu bitnu promenu na bolje za sve mlade.

„Jedino ako se otvori bolnica u Plandištu. Ne bih voleo da radim kao lekar opšte prakse u Domu zdravlja, ja sam više za kliniku, to mi se više sviđa“, objašnjava Zoran.

Šta god da odluče i kako god ih život dalje bude vodio, Opština Plandište biće im partner, a praksa je pokazala da ovi studenti uvek budu među najboljima u generaciji.

„Iako su iz malog mesta, kvalitetno se radilo sa njima, oni su svesni koliko se njihovi roditelji žrtvuju za njih, i pokazuju svoje kvalitete. Ne samo u obrazovanju, nego i u sportu, kulturi, i tako dalje, tako da to što smo mi mali (kao opština) nikako ne znači da nemamo kvalitet. Videli ste da ima ovde i budućih lekara, farmaceuta, učitelja, dakle sve su to profesije koje su nam potrebne i važne, a na nama kao lokalnoj samoupravi je da im omogućimo što bolje uslove za rad“, ističe predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

Treba istaći i to da ovo nije jedini vid finansijske pomoći tokom njihovog obrazovanja, pa će kao studenti II i viših godina sa prosekom najmanje 8,5 imati pravo na pomoć za najbolje studente. Osim toga, lokalna samouprava regresira prevoz za srednjoškolce i osnovce koji se školuju van mesta boravka i učenike iz socijalno ugroženih porodica, a određena pomoć namenjena je i najmlađima, u predškolskoj ustanovi.

x

Takođe pogledajte ...

Lovački podmladak LU Brzava Plandište u poseti sajmu lova

Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište zahvaljujući aktivnostima i radu svojih članova, pre svega ...