ZIMSKA PREZENTACIJA KWS-A

Zimski meseci period su pauze u poljoprivednoj proizvodnji, bez mnogo radova na polju i gazdinstvima, pa je idealno vreme za učešće na prezentacijama, edukacijama i skupovima koje organizuju kompanije i stručne službe. Početkom svake godine, jedan takav skup organizuje i KWS, što proizvođačima pruža priliku za sticanje novih znanja i razmenu iskustava

“Nama to jako mnogo znači. Ipak i poljoprivreda, kao i sve druge grane, svakim danom napreduje, i ako ne pratiš i nisi stalno u toku, dođeš u situaciju da ne znaš šta se dešava u tvojoj grani proizvodnje – samim tim si na gubitku. Sa ovim prezentacijama koje radi KWS, mi dobijamo jako mnogo, iz razloga što možemo povećati prinose, I videte šta se to radi u svetu novo”, kaže Milan Trbojević, rukovodilac proizvodnje na 1400 ha, Žitobalat doo Kupinik.

Kompanija KWS, kao vodeća semenska kuća u više od 70 zemalja širom sveta koja se ovim poslom bavi više od 160 godina, ozbiljno se pripremila za 2020. godinu. Predstavljena su četiri nova hibrida kukuruza, od kojih su dva iz njihove selekcione stanice u Srbiji, i dva nova hibrida suncokreta. Ovakvi skupovi, ne znače samo poljoprivrednim proizvođačima, već i kompaniji.

„Ovo znači i nama kao kompaniji, odnosno proizvođaču semenske robe u Srbiji, jer ovo nije klasična prezentacija, da dođemo, isprezentujemo šta imamo, i odemo. Posle ovoga sledi jedno druženje, gde ćemo razmeniti iskustva, saznati da li su proizvođači imali neke probleme, čuti možda i pohvale na naš račun. Može se reći I da je ovo jedan edukativni skup, gde razmenimo informacije, iskustva, I onda sve to primenimo I probamo da usavršimo za sledeću godinu“, objašnjava reg.menadžer KWS Srbija doo za Južni i Srednji Banat, Željko Ančevski.

Iz istog razloga, na ovakvim skupovima učestvuju i druge kompanije, kao što je na primer Agromarket doo.

„MI kao lider u prodaji pesticida i đubriva, koristimo svaku priliku da sa proizvođačima razmenimo iskustva, i to će biti tema i danas. Ovo je prilika da dobijemo povratnu informaciju sa terena, jer stupamo u direktan kontakt sa velikim brojem proizvođača, a ono što nama ide u prilog je da ččujemo kakva su iskustva imali sa našom hemijom koju koriste, I u proizvodnji uopšte“, dodaje Bojana Karaklajić, marketing menadžer stručne službe Agromarket doo Kragujevac

Prošle godine na teritoriji Južnog Banata problem je napravila cikada koja prenosi virus patuljaste pšenice, pa se ovom prilikom Agromarket osvrnuo na strategije borbe protiv te štetočine, predstavljen je i novi fungicid za suzbijanje bolesti u pšenici, a jedna od tema bila je i suzbijanje korova u kukuruzu i suncokretu.

 

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Lovački podmladak LU Brzava Plandište u poseti sajmu lova

Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište zahvaljujući aktivnostima i radu svojih članova, pre svega ...