Dom zdravlja Plandište: Sistematski pregledi dece obavezni pred upis u prvi razred

Dom zdravlja Plandište, u saradnji sa predškolskim ustanovama sa teritorije Opštine Plandište, u utorak 23. aprila organizuje preglede dece koja na jesen kreću u prvi razred osnovne škole.

Sva neophodna obaveštenja i dokumentaciju koju je potrebno poneti na pregled uredno je prosleđena predškolskim ustanovama kako bi na vreme pripremili i informisali roditelje.

„Preventivni pregledi dece predškolskog uzrasta organizuju se kao deo priprema za upis u osnovnu školu i predstavlja sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj ovog sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole. U saradnji sa predškolskim ustanovama sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od kog se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod lekara specijalista, u koji su uključeni oftalmološki pregled, otorinolaringološki pregled, fizijatrijski pregled, stomatološki pregled i pregled logopeda. Nakon završenog sistematskog pregleda, pedijatar daje potvrdu koja se prilaže zajedno sa ostalim dokumentima, prilikom upisa u osnovnu školu. Zdravstveno stanje deteta određuju lekari u Domu zdravlja, dok zrelost deteta za upis u prvi razred osnovne škole procenjuje školski psiholog, čiji je pregled takođe obavezan. Na sistematski pregled potrebno je poneti i vakcinalni karton kako bi se utvrdilo da je dete uredno vakcinisano prema kalendaru Republike Srbije“, istakao je dr Nebojša Drljević, direktor Doma zdravlja Plandište.

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...