Dom zdravlja u Plandištu dobro funkcioniše

Dom zdravlja “1. Oktobar” Plandište dobro funkcioniše, ali, kako u ovoj ustanovi napominju, uz određeni napor, jer neke stvari još uvek nedostaju, i trebalo bi uskoro pronaći rešenja za postojeće probleme, na čemu rukovodstvo već aktivno radi.

Prema rečima direktora Doma zdravlja dr Draga Božića, ustanova ima dovoljno lekara, tako da se, iako je fluktuacija kadra česta, nedostaci u tom smislu ne primećuju. Problem ovog Doma zdravlja su medicinske sestre.

Ne zbog broja, već zbog starosne strukture, da se ne uvredi lepši pol. Nama su sestre pretežno preko 50 godina. Imamo samo jednu mlađu od 40, ona ima 22 godine. I uvek imamo dve, tri sestre na bolovanju. To nam je problem. Sada smo tražili od Ministarstva, a Ministarstvo od Vlade, da nam odobre bar dve sestre, kaže direktor Doma zdravlja dr Drago Božić.

Određeni broj zaposlenih obezbeđen je zahvaljujući projektima koje ova ustanova realizuje. Jedan od njih, namenjen starijoj populaciji i brizi o njihovom zdravlju finansira Opština Plandište. Drugi projekat koji se odnosi na konkretne seoske sredine (Dužine, Markovićevo, Banatski Sokolac i Kupinik) realizuje se grantom Ministarstva zdravlja.

I dalje je, nažalost, nerešen problem hitne službe, na koju ovaj Dom zdravlja nema pravo. Na svakom sastanku ja potežem to pitanje. Ističem da je nepodnošljivo da lekar bude i izabrani lekar i u isto vreme lekar hitne pomoći. Ne možemo mi stići i redovan posao i vanredne situacije, povrede, akutne bolesti… Mislim da je to obavezan naredni korak u reformi zdravstva, dodaje dr Božić.

Što se tiče opremljenosti objekta i sredstava za rad, oni su zadovoljavajući. Vozni park sada ima pet vozila, od kojih su dva nova, obezbeđena kroz donacije. Zgrada je nedavno kompletno renovirana. Skoro sve od opreme je zanovljeno, izuzev stomatologije za odrasle i za decu, gde bi trebalo obezbediti nove stolice. Takođe, bilo bi dobro obezbediti sopstvenu opremu za laboratoriju, koju nam trenutno ustupljuju dobavljači reagenasa, objašnjava direktor Doma zdravlja.

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...