EU podržava strateški razvoj sela oko Vršca, Plandišta i Bele Crkve

Predsednica udruženja “Selo Plus” Danijela Bou, potpisala je ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o izradi strategije ruralnog razvoja na teritoriji opština Plandište i Bela Crkva i Grada Vršca, koji se finansira iz sredstava IPARD fondova Evropske Unije.

Strategija je osnova za uključivanje u IPARD program, kroz koji će posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i EU biti finansiran razvoj plandištanskih, vršačkih i belocrkvanskih sela po LEADER principu.

Udruženje “Selo Plus” čiji je rad podržan i od opština Plandišta, Bele Crkve i Grada Vršca, jedno je od sedam partnerstava u Srbiji, koje je potpisalo ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede po ovom konkursu.

Reč je o važnom dokumentu i procesu koji će značajno uticati na razvoj sela i omogućiti korišćenje nacionalnih i fondova Evropske unije po pomenutom principu u skladu sa politikama Evropske unije.

Prema rečima pomoćnika Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Srbija je zacrtala izuzetno važne ciljeve za seoski agrobiznis među kojima su ubrzani rast poljoprivredne proizvodnje, stabilnost dohotka proizvođača na selu i stvaranje uslova za razvoj ruralnih područja, kao i zaustavljanje odlaska stanovnika sa sela.

Grad Vršac i susedne opštine su se pravovremeno organizovale i kroz partnerstvo “Selo Plus” na vreme uključili u realizaciju politike ruralnog razvoja na nacionalnom nivou koje Republika Srbija priprema zadnjih dve godine.

Rok za izradu Strategije ruralnog razvoja partnerstva je šest meseci, a posle toga može se očekivati priliv sredstava za njenu implementaciju.

 

x

Takođe pogledajte ...

Veliko priznanje za KK Agrobanat, Pinter Aron nosilac majstorskog zvanja u karateu

Sredina jula meseca je rezervisana za jedan od najpopularnijih karate kampova u ...