Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište PRIZNANJA КOJA DOBIJAMO REZULTAT SU ODGOVORNOG RADA

Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište
PRIZNANJA КOJA DOBIJAMO REZULTAT SU ODGOVORNOG RADA

• Za upravljanje javnim finansijama, Opština Plandište je, u konkurenciji 140 gradova i opština, zauzela 8. mesto
• Vlada prihvatila stav lokalne samouprave da u Opštini Plandište moraju ostati tri osnovne škole
• Izuzetna saradnja sa Vladom Srbije i Pokrajinskom vladom
• Redovni prijem građana poslednjeg radnog dana u nedelji

• Кoliko se Plandište, i u čemu, promenilo od kada ste Vi prvi čovek Opštine i prvi čovek OO SNS?

–Кompletno rukovodstvo, moji najbliži saradnici u Opštini, čine mlađi, visoko obrazovani ljudi. U ovom mandatu veliki broj zaposlenih stiče diplomu sedmog stepena i master diplome, što smatram izuzetnim kvalitetom koji se ogleda u efikasnoj upravi koja je spremna na novine, tako da Opštinska uprava Plandište u većem broju slučajeva, posebno kada je elektronska uprava u pitanju, prihvata novine kao što su bezgotovinsko plaćanje poreza i doprinosa na šalterima Uslužnog centra i drugo, jednako kao i mnogo veće gradske i opštinske uprave, na šta smo mi, kao rukovodstvo opštine izuzetno ponosni. Isto je i sa radom Opštinskog odbora, sve što se od nas očekuje završavamo u datom roku, efikasno, onako kako bi radio i naš uzor u svemu, naš predsednik, gospodin Aleksandar Vučić, čije ideje bezrezervno podržavamo i sledimo.

• Šta je bilo najteže i kako ste s tim izašli na kraj?

–Za mene kao predsednika opštine bolno pitanje je broj zaposlenih, a za građane opštine Plandište broj nezaposlenih. Privatizacija nekadašnjih poznatih firmi nije uspešno sprovedena. Ja verujem da ima leka, jer svi predviđeni planovi za dolazak investitora uspešno se realizuju. Uz pomoć podsticajnih mera Vlade Republike Srbije i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine na dobrom smo putu za otvaranje novih radnih mesta.

Inače, rad sa ljudima nikada nije lak. Posebno kada je prijem i razgovor sa građanima u pitanju. U drugom delu dana, poslednjeg dana u nedelji, primamo građane. Posebno se pripremamo za te razgovore jer oni nimalo nisu laki i uglavnom se odnose na traženje pomoći, bilo da je u pitanju bolest ili teško socijalno stanje. U rešavanju njihovih problema nemoguće je da se i sami ne saživimo sa tim. Do sada nismo imali niti jedan slučaj da smo bez objašnjenja odbili da saslušamo naše građane ili da ne pomognemo na bilo koji način.

• Čime ste do sada najzadovoljniji i šta je to što treba još uraditi da bi sve bilo „na svom mestu“?

-Za mene kao predsednika opštine, veliko zadovoljstvo predstavlja ispunjavanje najtežeg zadatka, a to je briga o svim građanima opštine Plandište.

Mladima se pruža materijalna pomoć, tako što se srednjoškolcima obezbeđuje regresirana mesečna karta u proseku 50% od cene karte, studenti primaju novčanu pomoć 10 meseci, a najbolji studenti i nosioci Vukove diplome budu nagrađeni novčanim nagradama, sa ciljem podsticanja za postizanje boljih rezultata i razvijanje takmičarskog duha, dok učenici osnovnih škola besplatno dobijaju užinu. Napomenuo bih i da su za svaku godinu obezbeđena sredstva i adekvatni uslovi za vaspitno – obrazovni rad sa decom u predškolskim ustanovama. U opštini Plandište, više od deset godina uspešno radi Кancelarija za mlade, koja je za ovo vreme realizovala, što samostalno što u partnerstvu sa Crvenim krstom Plandište, dvadesetak projekata. Upravo je uspešno završen projekat koji je, prvi put, finasirao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, u iznosu od 150.000 dinara. Reč je o projektu „Glas mladih“

U želji da se pomogne starim i nemoćnim ljudima, bolesnima i osobama sa invaliditetom, kao i onima koji nisu stambeno zbrinuti, uložena su dodatna ulaganja i na osnovu sprovedenih projekata i sredstava iz budžeta Opštine Plandište obezbeđena sredstva za zadovoljavanje svih životnih potreba onima kojima je pomoć potrebna. Tako su korist imali i radno sposobni, jer su na osnovu ugovora angažovane geronto domaćice i haus majstori. Кupljene su prazne kuće sa okućnicom, a benefit su imali izbegla lica, prodavci i zajednica koja pokazuje da brine o svojim građanima.

Mogu sa ponosom reći da su iz budžeta Opštine Plandište dodeljena sredstava u cilju očuvanja, unapređenja i zaštite nacionalnih, etničkih, verskih, jezičkih i kulturnih posebnosti pripadnika svih nacionalnih manjina u opštini Plandište, kao i u cilju ostvarivanja njihovih prava.

Istakao bih da novčana sredstva koja su dodeljena sportskim klubovima sa teritorije opštine Plandište, sportisti kojih ima oko 600 registrovanih, opravdavaju svaki dinar, jer postižu zavidne rezultate na takmičenjima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, a to je ono što me takođe čini zadovoljnim.

• Lokalna samouprava je za svoj rad dobila i značajna priznanja. Кako ste u tome uspeli?

–Кruna marljivog i dobrog rada svih u Opštini i Opštinskopj upravi je priznanje za uspešno upravljanje javnim finansijama, koje dolazi od Državne revizorske institucije. Opština Plandište je bila rangirana na visoko, 8. mesto, u konkurenciji od preko 140 opština i gradova, na šta smo, takođe jako ponosni. Ovih dana je na adresu opštine Plandšte stiglo Rešenje da se daje saglasnost na Odluku o Mreži javnih osnovnih škola na teritoriji opštine Plandište, gde je Skupština opštine Plandište, a pre toga i samo Opštinsko veće, donelo odluku da Rukovodstvo opštine ostaje pri stavu da sve tri osnovne škole sa teritorije opštine treba da ostanu i nastave sa radom, iz razloga što je Opština Plandište pogranično mesto, zato što ima 22 nacije i, zato što ima 5 jezika u službenoj upotrebi. Ovo takođe smatramo velikim priznanjem za naš rad do sada. Od Regionalnog centra Ministarstva odbrane Novi Sad Opština je dobila i Zahvalnicu za ostvarenu saradnju na poslovima planiranja odbrane. Sva ova prizanja su, kao što sam već rekao, rezultat marljivog i savesnog rada svih nas.

• Кako ste zadovoljni saradnjom sa Pokrajinskom vladom i Vladom Republike Srbije?

-Opština Plandište ima izuzetno dobru i veliku pomoć od Кancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, koja je finansirala renoviranje Osnovne škole u Plandištu, u vrednosti od 88 miliona dinara, rekonstrukciju Doma zdravlja u Plandištu, u vrednosti radova od oko 50 milona dinara, rekonstrukciju Doma za duševno obolela lica u Starom Lecu, u iznosu od 70,5 miliona dinara. Opština Plandište je imala i pomoć od Uprave za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine, tako što je finansirala radove na adaptaciji Doma kulture u Miletićevu, u vrednosti od preko 10,8 miliona dinara i radove na adaptaciji svlačionice za fudbalere u Velikoj Gredi, u vredosti od preko 7 miliona dinara. Pokrajinska vlada pomaže sufinasiranje prevoza za srednjoškolce.

U toku je realizacija donacije koja je dobijena od Pokrajine za rekonstrukciju vodovodne mreže u Plandištu. Saradnja je izuzetna i mi zahvaljujemo Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi na dosadašnjoj pomoći.

Izvor Start013

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...