OVO JE PAKET MERA VLADE SRBIJE Mali: Srbija ovu krizu čeka nikad jača! SVAKOM PUNOLETNOM GRAĐANINU NA RAČUN PO 100 EVRA

* Država će na sebe preuzeti poreze i doprinose, a poslodavci će zaposlenima isplatiti neto zarade, malim i mikro preduzećima biće isplaćena direktna pomoć u vrednosti od 3 minimalca po zaposlenom

* U javnom sektoru neće biti ni otpuštanja, ni smanjenja plata, penzije sigurne, ali evo ko neće moći da računa na pomoć države

* Svakom građaninu direktna uplata na račun u vrednosti od 100 evra

* Paket vredan 5,1 milijardi evra

* Ministar Mali obavestio građane da predsednik Srbije nije danas sa njima jer se ne oseća dobro, ali da će se obratiti u sledećih 48 sati

Kompletan program mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije korona virusa danas je javnosti predstavio ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je na samom početku rekao da je danas ovde trebalo da bude i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da on nije nažalost prisutan iz zdravstvenih razloga jer se, kako je rekao, ne oseća dobro, ali da će se građanima obratiti u narednih 48 časova.

Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi, izvinajvam se u njegovo ime, ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti“, rekao je Mali u Palati Srbija.

Mali je dodao da je reč o kompletnom i sveobuhvatnom ekonomskom programu pomoći koji je vredan 5,1 milijardi evra. On je naglasio i da ovo nije kriza koja je pogodila samo Srbiju niti kriza za koju je kriva Srbija…

– Srbija za ovo nije kriva, ali ovu krizu čeka nikad jača – naglasio je Mali dodajući da će ovim paketom mera država omogućiti opstanak privrede u ovako teškom trenutku.

3 velika paketa mera, vredna 5,1 milijardi evra

Mali je naglasio da je reč o 3 paketa mera koje predviđaju sledeće:

 – država će na sebe preuzeti poreze i doprinose, a poslodavci će zaposlenima isplatiti neto zarade,

– malim i mikro preduzećima biće isplaćena direktna pomoć u vrednosti od 3 minimalca, prva minimalna zarada bila bi uplaćena za dva meseca – odnosno polovinom maja

– treća grupa mera odnosi se na likvidnost.

u javnom sektoru neće biti ni otpuštanja, ni smanjenja plata, penzije su sigurne.

– ministar Mali je naglasio i da na ovu pomoć neće moći da računaju oni koji otpuštaju radnike.

Naime, Mali je pojasnio da je u okviru poreske politike država kao podršku privredi donela tri mere, a koje znače da će država na sebe preuzeti trošak preduzeća u iznosu od 1,3 milijardi evra.

Mali je naveo da su te mere: odlaganje plaćanje poreza na zarade i doprinose za sva privatna preduzeća u preriodu trajanja vanrednog stanja, a najmanje za period od tri meseca, odlaganje plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal 2020. i oslobađanje plaćanja od PDV-a za sve one koji doniraju i bave se donacijama.

– Ukupna vrednost ovih mera je 161 milijarda dinara, odnosno oko 1,3 milijardi evra. Ovo je najvažniji i najveći zahtev skoro svih privrednih subjekata u Srbiji, ukazao je Mali.

Kako je objasnio, država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabruje preduzeća da zadrže punu zaposlenost i da ne otpuštaju radnike.

– Svim privatnim preduzećima dajemo mogućnost da ove obaveze isplate u 24 jednake mesečne rate, ali ne pre januara 2021. godine. Pokazujemo snagu time što 1,3 milijarde evra obaveze koje bi imala privredna društva preuzimamo na sebe, zaključio je Mali.

Svakom punoletnom građaninu po 100 evra direktno na račun

Kad je reč o direktnoj pomoći svakom građaninu koja u ovom trenutku treba da pojača i njihovu ličnu likvidnost, Mali je potvrdio da će svakom građaninu Srbije na račun biti uplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrednosti. – Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti“, rekao je Mali. On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma. „Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo“, rekao je Mali.

Mali je naglasio da su se na udaru ove krize najviše našla mala, srednja i mikro preduzeća zbog čega su i omogućene poreske olakšice poput odlaganja plaćanja poreza i doprinosa kao i odlaganje plaćanja poreza na dobit.

Ministar je rekao da neće biti zaboravljeni ni paušalci – ni povrtari, ni frizeri, pekari, taksisti…

Pomoć se odnosi i na preduzeća u vidu pokrivanja minimalaca za svakog zaposlenog, posebne pogodnosti za mikro i mala preduzeća, za koja će biti izdvojeno 700 miliona evra.

Nova regulativa za korporativne obveznice

Mali je najavio danas da će vlada narednih dana izaći sa izmenjenom regulativom vezanom za korporativne obveznice, i dodao da ne isključuje mogućnost da država učestvuje u kupovini korporativnih obveznica.

Mali je, na konferenciji za štampu, upitan kako će mera za korporativne obveznice izgledati u praksi,rekao da to nije jedostavna tema, jer je specifična.

Objasnio je da svako preduzeće ima više mogućih izvora finansiranja svog poslovanja, a jedan su korporativne obveznice.

Nažalost u našoj zemlji to tržište ne postoji iz regulativnih razloga. Želimo da svako preduzeće ima mogućnost da emisijom obveznica prikupi dovoljno novca ne samo za poslovanje, već za na novo investiranje, izgradnju novih postrojenja I proširenja poslovanja u regionu. Narednih 10 dana izaćićemo sa izmenjenom regulativom, istakao je Mali. Kazao je da je namera da se iskoristi aktuelna kriz kao šansa da preduzeća dobiju mogućnost da se ne samo preko banaka, šema garancija, već preko tržišta kapitala finansiraju.

Ukazao je da je novac danas relativno jeftin, navodeći da je u SAD kamatna stupa nula, a u nekim zemljama I negativna.

– Ovim želimo da privičemo novca I pomognemo našim preduzećima ne samo da prevaziđu problem s likvidnošću, već I da im omogućimo nove investicije, rekao je on. Mali je kazao da ne isključuje mogućnost da država učestvuje u kupovini korporativnih obveznica.

– U kom obimu i da li će država učestvovati ne znam trenutno, jer ne znamo šta će biti ponuda. Želimo da rešimo regulativu tako da svako ko želi može brzo I efikasno da izađe na tržište, kazao je on

Izvor Kurir

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...