Plandište: Veliki uspeh Sanje Brezičanin na međunarodnoj izložbi

Na ovogodišnjem takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola Republike Srbije i regiona u kaligrafiji, u organizaciji Udruženja vojvođanskih učitelja, pristiglo je 755 kaligrafskih radova.

Na ovogodišnjem javnom konkursu „Umetnost pisma – KALIGRAFIJA“ pristiglo je 669 kaligrafskih radova učenika iz 60 osnovnih škola, 67 radova iz trinaest srednjih škola i 19 kaligrafskih radova nastavnika iz Republike Srbije, Republike Srpske i Republike Hrvatske. Kao glavni zadatak učesnici na konkursu imali su da ispišu imena i citate i biografije znamenitih ličnosti.

Na ovogodišnjem takmičenju žiri je nastupao u sastavu prof. dr Jasmina Pivnički, profesor srpskog jezika i književnosti, kaligrafije, Ružica Škorić, profesor srpskog jezika i književnosti i Svetozar Pajić Dijak, samostalni umetnik, kaligraf, predsednik žirija. Prema broju pristiglih radova može se uočiti da žiri nije imao ni malo lak zadatak.

U izuzetno jakoj konkurenciji, Sanja Brezičanin nastavnik likovne kulture iz Hajdučice, Opština Plandište, ostvarila je veliki uspeh osvajanjem druge nagrade u kategoriji nastavnika na Republičkom takmičenju sa međunarodnim učešćem. Sanja Brezičanin je rođena 1996. godine. Svoje umetničke sklonosti i talente pokazala je još u mlađim danima, što joj je bila preporuka i podstrek da upiše likovnu akademiju u Beogradu 2015. godine. Master studije završava 2020. godine u klasi profesorke Katarine Zarić. Tokom studiranja pokazala je veliki potencijal i svoje radove redovno izlaže kako na domaćim tako i na međunarodnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

U svom dosadašnjem radu Sanja Brezičanin imala je i dve samostalne izložbe u „Tački susretanja“ u Vršcu i u Kulturnom centru „Laza Kostić“ u Somboru. O kakvom se umetniku zaista radi govori i podatak da je učestvovala na više od 30 zajedničkih izložbi, među kojima se izdvaja treća nagrada za malu grafiku u galeriji „La vista“ u Novom Sadu, kao i posebna pohvala žirija u kategoriji grafika i crtež na 36. Oktobarskom likovnom salonu koji je održan u Kovinu.

Svoje radove imali su priliku da izlože i učenici Osnovne škole Jovan Sterija Popović iz Velike Grede koji sada već tradicionalno učestvuju na prestižnim takmičenjima i s pravom prikupljaju simpatije žirija.

Izložba svih kaligrafskih radova može se pogledati u prostorijama Kreativnog distrikta, Kulturna stanica Mlin, u ulici Despota Stefana Lazarevića br. 5 u Novom Sadu, u periodu od 20. aprila do 10. maja 2024. godine.

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...