U PLANDIŠTU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

U sali Kulturno-obrazovnog centra „Vuk Karadžić“ Plandište, u petak, 21.februara, priređen je program povodom „Međunarodnog dana maternjeg jezika 2020“. Obeležavanje ovog značajnog datuma u opštini Plandište već četiri godine organizuje Klub žena Jefimija, a drugu godinu zaredom u organizaciju je uključen i KOC “Vuk Karadžić“ Plandište.

Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u Plandištu počelo je Izložbom brojnih udruženja žena koje su predstavile svoje ručne radinosti. Pozivu su se rado odazvale sve kreativne žene, ne samo iz Ospštine Plandište već i okoline, a kako je u pitanju izrazito multi-nacionalna sredina, bilo je tu najraznovrsnijih vezova, nakita, ukrasa od keramike, drveta, i slično. Svojim prisustvom manifestaciju su uveličali i gosti iz inostranstva.Ove godine obeležava se decenija bratimljenja Opštine Plandište sa Opštinom Rosoman u Makedoniji, a gosti su inače došli zbog jednog sportskog turnira najavljenog za naredni dan. Ipak nisu propustili ni ovu priliku za druženje, uz kulturno-umetnički program.

Prema etničkoj strukturi, oko 52% stanovnika opštine čine Srbi, a ostalo pripadnici različitih nacionalnih manjina. U službenoj upotrebi Plandište ima pet jezika – srpski, mađarski, rumunski, slovački, i kao jedna od retkih opština – i makedonski.

A gde je igra, tu je i pesma, a kroz tradicionalnu pesmu na možda najlepši način neguje se i jezik, maternji, u skladu sa porukom i ciljem obeležavavanja ovog značajnog datuma. Nastupili su KUD-ovi „Laza Nančić“ i „Penzioneri“ Vršac, „Jasen“ Veliki Gaj, „Javno obrazovanje“ Jermenovci, „Bratstvo“ Hajdučica, „Makedonski biseri“ Plandište, i predstavnici rumunske nacionalne zajednice Barice, i predstavnici romske nacionalne zajednice Plandište.

 

x

Takođe pogledajte ...

Nova oprema za karatiste Plandišta: Odobrena sredstva za Karate klub Agrobanat

U okviru realizacije Konkursa za finansiranje posebnog programa kojim se doprinosi razvoju ...