Alibunar: održana 5. sednica Parlamenta privrednika Južnog Banata

U skladu sa planom aktivnosti 15.marta 2023.godine održana je 5.sednica Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga.

Sednicom je predsedavao potpredsednik Parlamenta privrednika RPK Pančevo, Rajko Čavorović, inače direktor A.D: Skrobara. Sednici je prisustvovala Nermina Ljubović direktor Direktorata za privredne parlamente Privredna komore Srbije. Usvojen je predloženi dnevni red, kao i zapisnik sa prethodne sednice i to jednoglasno.

Nakon toga je usledila Informacija o privrednim kretanjima regiona, a koju su članovi Parlamenta privrednika dobili u materijalu za ovu sednicu. Informaciju je prisutnima predstavio dr Marko Ćulibrk, direktor RPK Pančevo. Naš region je i dalje zadržao pozitivne trendove, kako po pitanju rasta zarada, smanjenja nezaposlenosti, rasta industrijske proizvodnje i stalno uvećavanja spoljnotrgovinskog prometa uz ostvarivanje suficita.

Izveštaj o radu je takođe predstavio dr Marko Ćulibrk. Govorio je o rezultatima rada u prethodnoj 2022 godinu. Poseban akcenat u svom izlaganju je stavio na posete privrednim subjektima u kojima se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću privrednici, na osnovu kojih su pokrenute i određene inicijative kroz komorski sistem, kao što su položaj poljoprivrede sa posebnim akcentom na problemima u stočarstu, zatim nameti sa kojima se susreću proizvođači sa našeg regiona prouzrokovani monopolskim položajem pojedinih trgovinskih lanaca, kao i problematika alternativnih izvora energije i uvođenje potrebne zakonske regulative.

U izveštaju je biolo reči i o drugim aktivnostima, kao što su skupovi koje je RPK Pančevo organizovala za potrebe privrednika, edukacije i organizovanje nastupa na sajmovima. Posebno mesto u izlaganju je bilo za aktivnosti po pitanju dualnog obrazovanja. Izveštaj o radu je jednoglasno usvojen od članova Parlamenta privrednika.

Nakon toga su usledile prezentacije Ministarstva privrede sa trenutno raspoloživim programima koje su predstavile Zorica Lovrić i Ankica Momčilović. Potom je usledila prezentacija Fonda za razvoj koju je predstavila Sonja Nikić i nakon nje prezentacija Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije gde je sve uslove predstavio Nikola Tegeltija.

x

Takođe pogledajte ...

Predsednik Opštine Plandište uručio vrednu opremu Policijskoj stanici

Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Plandište, na čelu sa predsednikom Jovanom Repcom ...

Facebook