Hrama Svetog Teodora Vršačkog

Gradnja hrama započeta je 1997. godine i 2. novembra su osvešteni temelji, a kamen temeljac donet je iz Svete srpske carske lavre Manastira Hilandara na Svetoj Gori.

Svečano osvećenje novopodignutog i živopisanog hrama Svetog Teodora Vršačkog obavili su Episkop žički i Administrator Eparhije banatske Gospodin Hrizostom i Episkop zahumsko-hercegovački Gospodin Grigorije, 12.oktobra 2003. godine, i tom prilikom je ktitor hrama Gospodin Rodoljub Drašković odlikovan Ordenom Svetog Save drugog reda.

Od početka gradnje hrama do danas u istom su bogoslužili u svojstvu starešine hrama trojica sveštenoslužitelja: jerej Rade Simić ( od 1997. do 2002. ), jerej Ivan Popov ( od 2002. do 2004. ) i protonamesnik Ninoslav Kačarić ( od 2004. do danas ).

Živopisanje hrama započeto je 2002. godine i trajalo je u pauzama oko 9 meseci. Freskopis su izvršili zografi žičke škole predvođeni đakonom Miodragom Tomićem. Ikonostas je naravljen od masivne hrastovine po uzoru na ikonostas hrama Svetog Dimitrija u Solunu.

Ikone na ikonostasu su rad đakona Miodraga Tomića i njegovih učenika. Pevnice su urađene po uzoru na svetogorske.

Posebno je lep portalni mozaik Svetog Teodora, i iako je izrađen u kamenu zrači toplinom i izvornim freskopisom što je zapravo predstavljao mozaik u doba Vizantije. Naročito je lepa i zavesa za carske dveri koju je srmom i koncem u boji nekoliko leta s ljubavlju izvezla monahinja Nauma. U peridu od 2004. godine do danas izgrađena je nova palionica sveća, izrađen polijelej, živopisana je kripta ktitora ( živopis je uradila Gospođa Ružica Todorović iz Vršca)…

Gradnja parohijskog doma i uređenje porte na bregu započeto je 2008. a privedeno kraju 2012. godine, uz svesrdnu pomoć mnoštva državnih, opštinskih, društvenih i privatnih institucija i preduzeća, kao i priloga vernog naroda, a sve sa blagoslovom Episkopa banatskog Nikanora.

Verna reprodukcija čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, izrađena u Srpskoj carskoj lavri Manastiru Hilandaru, poklonjena je od strane Gospodina Milana Popovića, privrednika iz Vršca, Srpskoj pravoslavnoj Eparhiji banatskoj i hramu Svetog Teodora Vršačkog 10. oktobra 2012. godine. 18. marta 2013. godine stigla je u Vladičanski dvor u Vršcu i reprodukcija čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Mlekopitateljnice iz Posnice Svetog Save u Kareji.

Želja darodavca ovih divnih Bogorodičinih ikona jeste da one sa vršačkog brega, uz molitve Svetog Teodora Vršačkog, molitveno bdiju i šalju blagoslov Božiji širom Eparhije banatske.

13754333_1631801580464462_6935774674493576615_n

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...