Izabrani lekari u Plandištu idu i na hitne intervencije

Dom zdravlja „1. oktobar”, koji pokriva područje opštine Plandište, nema službu hitne medicinske pomoći već u slučaju hitnih poziva izabrani lekari opšte prakse odlaze na kućne adrese pacijenata.

Direktor Doma zdravlja dr Drago Božić kaže da su zato izabrani lekari opterećeni poslom, a pacijenti u ambulanti osuđeni da čekaju, dok se ekipa ne vrati s terena.

– Opština je razuđena, imamo 13 ambulanti u 13 naseljenih mesta, a najudaljenije je 25 kilometara. Stanovništvo je pretežno staračko i za 24 časa imamo od tri do pet hitnih poziva – predočava direktor, i naglašava da u slučaju da se pacijent mora hitno prevesti u bolnicu u Vršac ili u Beograd, izabrani lekar, medicinska sestra i vozač provedu na terenu i po više sati, dok za to vreme u ambulanti pacijenti sede i čekaju da se lekar i sestra ne vrate sa intervencije.
Lekari moraju da ostave pacijente u čekaonici, da bi odgovorili na hitan poziv

Kako direktor ističe do sada je o ovom problemu više puta ukazivao na sastancima Zavoda za javno zdravlje i u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, ali sada napominje da će se i pismeno obratiti Pokrajini sa zahtevom da Dom zdravlja „1. oktobar” u Plandištu dobije službu hitne medicinske pomoći, ili da se u sklopu Hitne pomoći u Vršcu otvori punkt za opštinu Plandište. – Susedna opština Opovo ima Službu hitne pomoći premda gledajući broj stanovnika Opovo nije veća lokalna samouprava od Plandišta, pa je i to razlog više da i Plandište dobije službu hitne medicinske pomoći – navodi direktor dr Božić i dodaje da ukoliko se odobri formiranje ove službe, neće biti potrebno ništa novo kupovati od opreme, osim što bi trebalo da se zaposle dva ili tri lekara.

Vozni park je dobro opremljen, potvrđuje Božić, jer je ustanova u minulih nekoliko godina dobila tri nova vozila, a tu su i sanitetska vozila starije generacije, ali u dobrom voznom stanju.

– Nedavno nam je opština kupila kolposkop za Odeljenje ginekologije, za rano otrkivanja raka grlića materice. I u tome se ogleda naš trud, da Dom zdravlja u pogledu lečenja ne zaostaje za drugim sredinama, mada smo mala i nerazvijena lokalna samouprava. Otud i zalaganje da nadležni reše ko će odlaziti na hitne pozive građana, ide u pravcu da stanovništvo dobije dobru zdravstvenu zaštitu.

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...