Književno bogatstvo Narodne biblioteke Plandište

Narodna biblioteka Plandište jedna je od najstarijih ustanova obrazovanja na teritoriji Opštine Plandište.

U svojoj bogatoj literaturi Narodna biblioteka Plandište raspolaže sa više od 32 000 monografskih i serijskih publikacija različitih žanrova i sadržaja.

U sklopu Narodne biblioteke Plandište postoji i ogranak u naseljenom mestu Velika Greda.

Tokom godina postojanja, biblioteka je imala više od 10 000 članova.
Prema rečima direktorke Junačkov Biljane Narodna biblioteka Plandište trenutno broji gotovo 2000 članova, od koji je više od 800 aktivno.
Među aktivnim članovima su naši sugrađani različitih starosnih dobi, od predškolaca do penzionera.
Narodna biblioteka Plandište može da se ponosi svojim članstvom naročito mlađim uzrasnim kategorijama, koji pokazuju veliko interesovanje za književnost, literaturu, poeziju i prozu.
Iz tog razloga Narodna biblioteka svake godine organizuje školsko takmičenje u recitatorsvu, koji može da se pohvali velikim brojem učesnika.
Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Kulturnim centrom Plandište, redovno se organizuju književne večeri, promocije knjiga i mladih autora. Pored aktivnosti na promociji naše ustanove i podsticanju saradnje sa drugim ustanovama i organizacijama, u sklopu Narodne biblioteke postoji i čitaonica i deo učionice za najmlađe. Svakodnevno našu ustanovu posećuju i najstariji sugrađani, koji posebno cene otvoren status naše biblioteke koji podrazumeva da na licu mesta mogu izabrati literaturu koju žele da pregledaju, posluže se knjigom u našoj čitaonici i istu vrate po završetku čitanja tog dana, jer na taj način uživaju veliku slobodu.
Ovo je mesto na kom mogu da diskutuju o različitim temama, druže se i uživaju u bogatstvu i raznolikosti naših publikacija, ističe Biljana Junačkov, direktorka Narodne biblioteke Plandište.
Ono što posebno krasi našu ustanovu je činjenica da naša bibliotekarka Marija Šipka Popadić svakodnevno organizuje mini kurseve nemačkog jezika za naše najmlađe sugrađane, čime smo obogatili sadržaj koji možemo da ponudimo i time decu zainteresujemo za učenje stranih jezika i podstaknemo njihovu kreativnst, dodaje direktorka Biljana Junačkov.
Treba posebno istaći je da Narodna biblioteka aktivno radi na modernizaciji i digitalizaciji svog sadržaja, čime čitaocima pruža mogućnost on – line pristupa bazi podataka i digitalnom katalogu, na osnovu čega u svakom momentu mogu da pogledaju raspoloživosti literature koja ih zanima, da izvrše rezervaciju knjige i pregled književnih dela po autorima ili žanrovima.
Radno vreme Narodne biblioteke Plandište je svakog radnog dana od 08 do 20 časova.
x

Takođe pogledajte ...

Predsednik Opštine Plandište uručio vrednu opremu Policijskoj stanici

Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Plandište, na čelu sa predsednikom Jovanom Repcom ...

Facebook