Lovni turizam značajna grana privrede u Opštini Plandište

Opština Plandište, prema svojoj geografskoj poziciji zauzima nešto više 38.000 hektara lovišta na kom gazduje Lovačko udruženje “Brzava” Plandište. Zbog svoje strukture i bogatstva različitim primercima divljači Opština Plandište spada u jedno od najbogatijih lovišta u Srbiji.

Lovište kojim gazduje Lovačko udruženja “Brzava” Plandište je ustanovljeno i zvanično osnovano od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede davne 1994 godine. O prvobitnom postojanju lova na teritoriji opštine Plandište datiraju podaci još iz 19 veka kada su u lov išli grofovi, veleposednici iz ovih krajeva, među kojima su svakako najzvučnija imena grofa i veleposednika iz porodice Dunđerski, kao i grof Jagodić, koji je pripadao jednoj od najbogatijih porodica tog vremena. Lovište je uvek bilo bogato autohtonim vrstama divljači, bilo krupnom, sitnom ili pernatom. Na osnovu istorijskih podataka, postojanje lovišta datira iz 1909 godine kada su lovištem gazdovala lovačka društva koja su tokom 2019. godine proslavljala 110 godina postojanja. Lovačka društva su posle II Svetskog rata udružena u Opštinski lovački savez koji je nakon toga, 1996.god preregistrovan u Lovačko udruženje “Brazava” Plandište koji danas broji oko 350 članova raspoređenih u 13 lovačkih sekcija.

Veliko bogatstvo divljači među kojima su najrasprostranjeniji jeleni, košute, srne, divlje svinje, zečevi, fazani, prepelice, divlje patke i guske, ali i nekoliko vrsta predatora, svakom pravom pasioniranom lovcu pruža veliki ugođaj šetanja po plandištanskom lovištu. Svi ovi benefiti i bogatstvo davnih dana razvili su ideju o stvaranju lovnog turizma. Unapređenje i razvoj lovnog turizma jedno je od glavnih prioriteta lovačkog udruženja “Brzava”, čime bi se značajno unapredila turistička ponuda Opštine Plandište i time Plandište stavili u sam vrh turističke mape Srbije.

Vrlo atraktivna i privlačna lokacija, bogatstvo lovišta i ljubazni domaćini sve češće privlače ljubitelje prirode i lova ne samo iz Srbije, nego i iz inostranstva, čime se daje potvrda da je unapređenje lova i razvoj lovnog turizma u Opštini Plandište na pravom putu. Koliko god da trošimo reči na sve ono čime raspolaže ovo lovište, na sve njegove prirodne lepote, nemoguće je to opisati i svaki ljubitelj lova mora se u to lično uveriti.

x

Takođe pogledajte ...

Predsednik Opštine Plandište uručio vrednu opremu Policijskoj stanici

Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Plandište, na čelu sa predsednikom Jovanom Repcom ...

Facebook