Manji deficit u razmeni sa Rusijom – Za šest meseci 2016. izvezena roba vredna 379,8 mil USD

Bilateralnu trgovinsku saradnju srpskih i ruskih kompanija u prvoj polovini 2016. obeležio je dinamičan rast izvoza iz Srbije, uz značajno smanjenje deficita, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.
Ukupan srpski izvoz u Rusiju od početka januara do kraja juna 2016. porastao je za 17,9% u odnosu na isti period prošle godine i dostigao 379,8 mil USD. Izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda veći je skoro za četvrtinu nego u prvoj polovini 2015. godine i vredeo je 155 mil USD, što je 40% ukupnog izvoza Srbije na rusko tržište.
Najviše smo izvezli svežih jabuka za 65 mil USD – 69 procenata više u poređenju sa istim periodom lane, hula-hop čarapa za 35,2 mil USD – 65% više, svežih jagoda za 16,3 mil USD – 94% više. Vrednost izvoza breskvi i nektarina je 8 mil USD, što je četiri puta više nego prošle godine, trešanja i višanja 8,2 mil USD, mladog sira 9,7 mil USD.
Povećan je i eksport lekova, spoljnih pneumatika, podnih ploča, kao i većine drugih proizvoda koji se izvoze u Rusiju. Stabilizacija kursa rublje od početka 2016. pozitivno je uticala na povratak trenda rasta srpskog izvoza.
U Rusiju najviše izvoze kompanije Valy Valjevo, Hemofarm, Tigar Tyres, Real knitting Gajdobra, Tarkett Bačka Palanka…
U prvoj polovini 2016. godine uvoz iz Rusije izneo je 779,4 mil USD – 17,4% manje nego u istom periodu prošle godine. Najviše smo uvozili energente koji čine polovinu ukupnog uvoza iz Rusije, sirovu naftu i prirodni gas, zatim sirovi aluminijum, žice od rafinisanog bakra, ulje za podmazivanje za preradu,..
x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...