Ne palite žetvene ostatke, apel za opštinu Plandiste !

POLJOČUVARSKA SLUŽBA I OPŠTINA PLANDIŠTE, apeluje na poljoprivredne proizvođače koji učestvuju u radovima žetve i vršidbe, da obrate pažnju na opasnosti od nastanka požara, koji su česta pojava u ovom vremenskom periodu a mogu da zahvate useve, voćnjake pa i poljoprivredna domaćinstva.

Najčešći uzroci nastajanja požara u toku žetvenih radova su nepažnja, namerno spaljivanje strnjišta, tehnička neispravnost poljoprivrednih mašina koje učestvuju u žetvi, neodgovarajuća primena preventivnih mera zaštite od požara.

– Iako uvek apelujemo na ratare, svake godine se suočavamo sa problemom gorućih oranica. Zbog toga, još jednom apelujemo na njih da to ne radea, jer osim što se time ugrožava okolina i bezbednost, paljenjem se uništava i mikroflora zemljišta.

Spaljivanje žetvenih ostataka predstavlja prekršaj za koji je, Zakonom o zaštiti od požara, propisana novčana kazna. Za fizička lica kazna je 10 hiljada dinara, za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara, dok je kazna za odgovorno lice u pravnom licu od 10 do 50 hiljada dinara.

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...