NOVA GODINA JE PRED VRATIMA: Evo kako da najbolje obeležite kraj 2019. godine

Nova godina je pred vratima. Pravo je vreme da stanete i razmislite o svemu. Pitanje je uvek – šta dalje. Kako da odredite nove ciljeve u životu, kako da ispravite greške i kako da usmerite svoje aktivnosti ka boljem.

 
Evo nekoliko predloga šta treba da uradite i pre nego što stigne ponoć 31. decembra i kako možete najbolje da obeležite kraj 2019. godine.

1. Osvrnite se na ciljeve iz protekle godine

Da li se još uvek sećate ciljeva koje ste sebi postavili pred kraj 2018. godine?

Mnogi među nama izbegavaju da se prisete onoga što su priželjkivali od naredne godine iz straha od razočaranja, jer nisu ispunili zadate ciljeve. Čak i ako vam se nisu ostvarile sve želje, pokušajte da budete konstruktivni, a ne razočarani.

 

Pre svega, ustanovite šta niste ispunili kao cilj protekle godine i zbog čega ste propustili da to i uradite. Nemojte tražiti izgovore, već se potrudite da pronađete uzroke.

Na ovaj način ćete znati na šta tačno treba da se fokusirate u 2020. godini da biste do 2021. stigli do ispunjenja starih želja i planova.

 

2. Kreirajte novogodišnje odluke

Što pre definišete ciljeve za predstojeću godinu, to ćete pre moći da krenete u njihovo ostvarivanje. Čim ih budete znali i mislili o njima, vaše biće će samo početi da se optimizuje za njihovo ostvarenje.

Kada ih znate i kada ste započeli njihovu realizaciju, moći ćete da ih po potrebi korigujete i dopunite.

Postavljanje ciljeva možda deluje trivijalno, ali definisanje konkretnih zadataka je prava umetnost. Šon Keli, preduzetnik i stručnjak za marketing, otkriva isprobanu formulu koja će vam pomoći da konkretizujete težnje u narednoj godini.

 

Šon predlaže da vaši ciljevi budu:

5 stvari koje treba da uradite,

4 stvari koje treba da prestanete da radite,

3 nove navike,

2 osobe koje će vas podsticati da budete odgovorni i

1 novo uverenje.

Prateći ovu formulu lako ćete izdvojiti vama najvažnije elemente na koje bi trebalo da se usredsredite.

 

3. Počnite odmah da radite na ostvarenju ciljeva

Većinu nas ponesu novogodišnje vibracije. Oko početka godine svi smo entuzijastični i rešeni da ispunimo sve svoje snove. Ubrzo ovaj osećaj iščezava i već oko druge polovine januara novogodišnje odluke odlaze u zaborav.

Kako biste izbegli da se ovo desi i vama, napravite konkretan plan i počnite da radite na ostvarenju novogodišnjih ciljeva i pre prvog januara.

Na ovaj način ćete steći naviku da se realizacijom ciljeva bavite svakoga dana. Tako će ciljevi postati više od pustih želja.

Dobar početak godine važan je kao i svaki drugi početak. Ukoliko vam stvari krenu po planu, radovaćete se ostatku godine. Zato, učinite početak nove 2020. godine najboljim do sada i do sledećeg 31. decembra budite ponosni na ono što ste postigli u 2020. godini.

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...