PILOTI IZNAD VRŠCA OVOG VIKENDA

Na ovogodišnjem takmičenju u preletu paraglajderom Vršac open 2016, učestvuje oko 50 pilota iz zemlje i okruženja.

O letačkom potencijalu ove lokacije govori i činjenica da pored pilota iz Srbije, dolaze i letači iz regiona i Evrope, a tu se održavaju i brojna međunarodna takmičenja.

Jedanaesti put za redom na području Vršca, Klub slobodnog letenja „Ares“ i Sportski paraglajding klub „Berkut“ organizuju takmičenje u preletu paraglajderom „Vršac open 2016“.

Takmičenje koje će se održati od petka, 22.7. do nedelje, 24.7. 2016, drugo kolo Lige Srbije u disciplini prelet, a ujedno se boduje i za svetsku rang listu.

Za sada je potvrđeno učešće 50 pilota na ovom, sada već tradicionalnom takmičenju. „Vršac bi mogao da postanenacionalni paraglajding centar za obuke i takmičenja za obe discipline u paraglajdingu (precizno sletanje i prelet), pod uslovom da se obezbedi još jedno poletište na Guduričkom vrhu.

Kapacitet sadašnjeg poletišta je oko 40 pilota“, kaže Željko Ovuka, glavni organizator takmičenja. Inače, u Vršcu trenutno rade tri paraglajding škole.

Ovog vikenda poletanja su planirana sa Vršačke kule i Đakovog vrha, u zavisnosti od pravca vetra. Podsećamo da je Vršac 2014. godine bio domaćin Evropskog prvenstva u disciplini precizno sletanje paraglajderom, a da je sa poletišta sa Vršačke kule 2008. godine postignut još uvek aktuelan državni rekord kada je Željko Ovuka preleteo 198 km na relaciji Vršac-Niš. Reprezentacije Srbije u obe paraglajding discipline će učestvovati na ovom takmičenju, a podsećamo da je reprezentacija Srbije inače evropski šampion i svetski vicešampion u preciznom sletanju paraglajderom.

„Ovogodišnji veliki odziv pilota sa raznih strana sveta je rezultat dugogodišnje dobre organizacije i velike posvećenosti razvoju paraglajdinga u našoj sredini. U proteklom periodu mnogo smo radili na međunarodnoj promociji Srbije i Vršca kao vrhunske paraglajding destinacije. Naši rezultati na svetskoj sceni su takođe doprineli da se pronese glas o dobrim letačkim destinacijama u Srbiji“, kaže Goran Đurković, član reprezentacije i nosilac srebrne medalje sa upravo završenog Evropskog prvenstva u preciznom sletanju paraglajderom.

x

Takođe pogledajte ...

Nova oprema za karatiste Plandišta: Odobrena sredstva za Karate klub Agrobanat

U okviru realizacije Konkursa za finansiranje posebnog programa kojim se doprinosi razvoju ...