Plandište, „KRAJIŠKI BISERI“ 17TI FESTIVAL IZVORNOG PEVANJA SRBA IZ KRAJINE

Sedamnaesti festival „Krajiški biseri“,koji neguje izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba iz Krajine, održan je proteklog vikenda u Plandištu. Organizator Festivala je Zavičajno udruženje „Nikola Tesla“ a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ,Opština Plandište i Fond za pružanje pomoći izbeglim,prognanim i raseljenim licima.

Krajiški biseri“ jedinstven su festival izvornog pevanja u regionu.Ojkača,rozgalica i groktalica samo su neke od tehnika pevanja za koje kažu neki naslede mlekom a drugi uče čitavog života.

Ovogodišnji pobednici su Pevačka grupa „Banija“ Zavičajnog udruženja Banijaca ,drugo mesto Muška pevačka grupa „Perućučani“ KUD „Slavko Gajin „iz Vojke i treće mesto Ženska pevačka grupa KUDa „Batajnica“.

Udruženje se trudi da svoje nematerijalo kulturno nasledje sačuva od zaborava, te se tako krajiško izvorno pevanje „ojkanje“ od 2010.god nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine a od 2012.god „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasledje Republike Srbije.

Ove godine održan je i Stručni skup na tu temu, sa čuvarima narodne baštine.

 

x

Takođe pogledajte ...

Tradicionalna manifestacija “Veče međunacionalne tolerancije” u Plandištu

Udruženje građana “Makedonski biseri” iz Plandišta, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za ...