Plandište: Mladi lovci u akciji pošumljavanja degradiranog zemljišta

Očuvanje prirode i prirodnih staništa jedno je od osnovnih postulata razvoja i unapređenja lovstva kao vrlo značajne privredne grane.

Na teritoriji Opštine Plandište, prema mišljenju istaknutih lovaca, nalazi se jedno od bogatijih lovišta na teritoriji Republike Srbije. Oduvek je plandištanske atare krasilo bogatstvo divljači, kako sitne, pernate tako i krupnih kopitara, divljih svinja, jelena i srndaća, po kojima je Opština Plandište prepoznatljiva u svetu lovnog turizma. Na ukupno 38.000 hektara zemljišta rasprostranjeno je bogato lovište kojim gazduje Lovačko udruženje “Brzava” Plandište, koje danas broji više od 300 članova. Pored razvoja i unapređenja turizma, članovi lovačkog udruženja intenzivno rade i na očuvanju i zaštiti životne sredine, pošumljavanju neobradivog i degradiranog zemljišta, sa ciljem proširenja staništa i zaklona plemenite divljači. Inicijativu za realizaciju ovog projekta pokrenuli su članovi lovačke sekcije Jastreb iz Kupinika, koji su iz sopstvenih sredstava obezbedili sadnice i organizovali akciju sadnje.

Svojim nesebičnim trudom, radom i zalaganjem kao veliki ljubitelji prirode predstavnici lovačke sekcije Jastreb iz Kupinika daju odličan primer i drugim lovačkim udruženjima kako treba voditi brigu o zaštiti životne sredine i stanovnicima lovišta. Ovi mladi lovci svojim primerom pokazuju da lov nije samo odstrel divljači, već i briga i ljubav prema prirodi i uzgoju divljači. Kako navode predstavnici ove lovačke sekcije, pošumljvanje zemljišta, stvaranje zaklona i unapređenje prirodnog staništa divljači nije jedino o čemu svaki lovac mora da vodi brigu, tu je pre svega prehrana divljači, naročito u zimskom periodu, kada udruženja organizovano iznose hranu na hranilišta i tako aktivno brinu o populaciji divljači, njihovom uzgoju u periodu nestašica hrane u prirodi.

Biti lovac je plemenito zanimanje, nekima i hobi, ali to je i velika odgovornost prema prirodi, životinjama i zaštiti njihovog staništa.

x

Takođe pogledajte ...

Predsednik Opštine Plandište uručio vrednu opremu Policijskoj stanici

Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Plandište, na čelu sa predsednikom Jovanom Repcom ...

Facebook