Poljoprivrednici koji konkurišu za pomoć države ne moraju biti u sistemu PDV-a

Poljoprivrednici u Srbiji koji konkurišu za pomoć države, odnosno sredstva namenjenih agraru za ublaževanje negativnih efekata pandemije korona virusa, ne moraju da da budu u sistemu PDV-a, dovoljno je samo da su u registru poljoprivrednih gazdinstava, rekao je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović. On je potvrdio da uslov da moraju biti u sistemu PDV-a ne važi “ni za jednu od poljoprivrednih mera, čak i ako uzmu kredit”. Oni koji se nalaze u Agenciji za privredne registre mogu samo još dodatno da konkurišu i za mere koje su namenjene privrednicima u Srbiji, rekao je ministar poljoprivrede.

Novine podsećaju da je svim poljoprivrednicima u Srbiji, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu, na raspolaganju pomoć države u vrednosti od 2,6 milijardi dinara, koju poljoprivrednici mogu da koriste kroz kredite, sa kamatnom stopom od jedan odsto i otplatom na tri godine, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć. Novac je poljoprivrednim proizvođačima već na raspolaganju, nakon što je Vlada Srbije prošle sedmice usvojila dve uredbe – jednu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, a drugu o finansiranoj podršci gazdinstvima kroz olakšan pristup korošćenju kredita.

Deo novca namenjen je za direktna davanja.

U Ministarstvu poljoprivrede, rekli su da ova jednokratna pomoć nema veze sa subvencijama koje država daje poljoprivrednicima u Srbiji.

Izvor Novosti

 

x

Takođe pogledajte ...

Streljački klub Planteks beleži dobre rezultate

5.KOLO LIGE PIONIRA VOJVODINE – KIKINDA Naše pionirke odličnim nastupom osvojile su ...