Porast broja falsifikovanih novčanica

Broj falsifikovanih novčanica u dinarima je u porastu, pokazuju podaci Narodne banke Srbije, koja navodi da je u prvoj polovini godine otkriveno 3.023 komada falsifikata dinara, što je za 16 odsto više nego u istom periodu 2015, dok je dupliran broj lažnih novčanica stranog novca u Srbiji.

U Srbiji se, prema podacima NBS, od dinaraskih apoena najviše „kopiraju“ novčanice od 2.000, 1.000 i 500 dinara, koje zajedno čine 94,1 odsto broja ukupnih dinarskih falsifikata, a kada je reč o stranom novcu na meti falsifikatora su najviše novčanica od 100 dolara, 50 i 100 evra.

NBS navodi da je u periodu januar–jun 2016. godine, u postupku ekspertize novčanica primljenih pod sumnjom da su falsifikati otkriveno 1.216 komada krovotvorenih stranih novčanica, što je skoro dva puta više nego u istom periodu 2015. kada je otkriveno 615 komada tih novčanica. Najčešće se kopiraju novčanice od 50 i 100 evra.

Nedavno su se i u Vršcu, u opticaju, pojavile lažne dvohiljadarke, koje na sebi imaju krug umesto holograma, sačinjen od obične folije, a srebrna traka na drugoj strani novčanice je urađena srebrnim flomasterom.

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...