Pravila o mobilnim telefonima: Gde su granice kada su deca u pitanju?

Svaki roditelj zna da deci u nekim stvarima treba postaviti granice. Od slatkiša do vremena za igru, odnosno učenje, nije lako odrediti sredinu i pronaći savršenu ravnotežu u kojoj će dete zadovoljiti svoje potrebe za igrom, kreativnost i zabavu, a istovremeno će deo vremena ispuniti korisnim znanjima.

Taj je problem sa svojom 14-godišnjom ćerkom prošao novinar portala Mashable, a radi se o pametnom telefonu. Kako piše, njegova je ćerka odmalena imala mobilne telefone, ali starije modele dovoljne za slanje SMS poruka i hitne pozive. Za 13. su joj rođendan roditelji poklonili Ajfon i – zažalili. Naime, ćerka se ne odvaja od svog pametnog telefona i više nema interesa ni za povremena druženja s roditeljima.

U pokušaju da svoje iskustvo podeli s drugima, Lens Ulanov donosi nekoliko saveta i upozorava: ‘Kad bih mogao da vratim vreme četiri ili pet godina, neke stvari bih uradio drugačije. Zato želim da pomognem onima koji imaju bebe, malu decu ili klince u nižim razredima osnovne škole. Sad je trenutak da preuzmete kontrolu, a za to nema boljeg vremena od leta!’

1. Odredite osnovna pravila
Kad neko dobije ključeve od svog prvog automobila, može se voziti gde god želi, ali mora da poštuje saobraćajna pravila. Osim što treba da pazi na saobraćajne znakove, povremeno mora i da izađe iz automobila koliko god bio srećan što ga ima.

Kad dete na poklon dobije pametni telefon, pravila nema. Koliko se stvarno roditelja potrudi da koristiti takozvanu ‘roditeljsku zaštitu’ i postavi ograničenja na mobilni telefon deteta? Osim toga, smirivanje deteta telefonom ne može da bude dobro jer će, prema nekim istraživanjima, dete tako teže shvatiti svet oko sebe i naučiti da se nosi s njm.

‘Pokušajte da ograničite vreme detetu koje sme da provede na telefonu. Ako je dete malo, nema potrebe da ga koristi duže od pola sata dnevno. Ako je veće i zna da koristi pametni telefon, porazgovarajte, objasnite mu posledice preteranog korišćenja telefona (kako finansijske tako i psihološke), a ako treba potpišite ugovor o ograničenju korišćenja.

2. Ponudite zamenu
Ako vaše dete želi sat vremena ili više da provede na telefonu, recite mu da isti period vremena provede čitajući knjigu ili baveći se fizičkom aktivnošću. Tu možete da uklopitr i domaći zadatak i poslove koje treba obavljati po kući. Ništa ne motiviše dete kao kad mu kažete da može da dobije upravo ono što želi kad završi sa svojim poslom.

3. Za sve postoji mesto i vreme
Odredite period u porodici kad niko, a to se odnosi i na vas, neće koristiti svoje mobilne telefone. Recimo, zabranite mobilne telefone za stolom, ali to znači da i vi morate da ostavite napast na neko vreme. Zapamtite, roditelji su najbolji uzor i ako sami ne sprovedete u delo ono čemu učite dete, teško da će vas shvatiti ozbiljno. Osim toga, uvek će imati argument “zašto ja moram, a ti ne”?

4. Kad ste već zajedno, iskoristite to
Život pretrpan obavezama jednostavno ne dozvoljavaporodicama da zajedno provode vremena koliko bi hteli. Mada je pametni telefon izvrsna zabava u automobilu za vrijeme višesatnog putovanja, ako idete na porodični odmor, dogovorite se oko korišćenja mobilnog. Na putu uvek možete da stanete i jedete zajedno, komentarišete gradove i sela koje prolazite, igrate igre itd. Ne zaboravite da jednom kad se vratite u stvarnost, vratiće se i obaveze zbog kojih opet nećete imati vremena za druženje s najbližima.

5. Miran odlazak na spavanje
Ako ste među onima koji mobilni nose sa sobom u krevet, verovatno to radite iz dva razloga – ili vam služi kao budilnik ili ste zavisni o njemu. Vaše dete, barem ako je mlađe od 13 godina, verojatno nema potrebu da postavlja alarm jer mu vi služite kao budilnik, a svaki drugi razlog je suvišan. Ne želite da detetu priuštite zavisnost od mobilnih telefona, igrica ili bilo čega drugog.

Najbolje bi bilo postaviti pravilo gašenja mobilnog pre spavanja, osim jednog koji služi kao budilnik.

Najzad, važno je naučiti decu čemu služi mobilni telefom kao i da može da bude jednako odličan izvor informacija i zabave kao i nužni komunikacioni kanal. Takođe, naučite ih da izvan mobilnog postoji čitav svet koji može biti jednako zabavan i poučan.

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...