Propali biznis preprodaju za sitne novce – Na dobošu i stanovi za par hiljada evra

Kreditna aktivnost u Srbiji već poduže tavori. Dok građani kako-tako i podižu kredite, privreda kao da je odustala. Tako podaci Kreditnog biroa Udruženja banka Srbije govore da je kod pravnih lica broj uzetih kredita povećan 0,6%. Još je gore u preduzetničkim vodama, gde je suma uzetih kredita povećana gotovo simoblično – oko 0,4%.
Istina, uzete kredite i mali i veliki nešto redovnije vraćaju: kod preduzeća je docnja 14,3%, a to je pet procenta manje nego na samom početku godine, a kod preduzetnika je 16,1% – i oni su se popravili 0,2%.
Kada se zajmovi ne vraćaju, sledi prinudna naplata. Podižu se hipoteke, angažuju sudski izvršitelji. Uglavnom sve ono što se nudi završi na sajtu Doboš. A ponuda je tu dobra da se mogu opremiti i mali i veliki biznisi.
Osim predmeta svojih dužnika koje nude banke, tu su i predmeti, odnosno oprema, koja je zbog stečaja stigla do prinudne naplate. Nije lako prodati ni poslovni prostor ni opremu. Zato, umesto ponuđene cene, pored sve više ponuda stoji „cena po dogovoru“ ili „pogodba“.
Na severu Bačke u Kanjiži prodaje se stari mlin-pekara po ceni od 189.618 EUR. Sve se nalazi na Subotičkom putu, a prodavac je poverilac Holding kapital iz Beograda.
U Kovinu se na prodaju nude kolska vaga, silos, temelj za sušaru, i to sve za 243.887 EUR. Biznis, eto, nije odmakao dalje od temelja, a novom kupcu može se samo poželeti više sreće. Prodavac je Erste banka.
U Vršcu se na prodaju našala štamparija i kompetna oprema za proizvodnju ambalaže za lekove. UniCredit leasing to nudi na prodaju, a može i opet na lizing.
U Pećincima nije išao posao vezan za gumeni kondenzator. Sada se on nudi po 2.680 EUR.
Akcije smo navikli da vidimo u prodavnicama svekolike robe. Sve češće ih ima i na Dobošu. Od onoga što se može izdvojiti po principu skoro pa džabe tu je stan od 66 kvadrata u Srpskom Itebeju koji se nudi po 4.500 EUR. Veća je cena, ali veći i stan u Srpskoj Crnji: u prizemlju je, a za 85 kvadrata treba dati 6.000 EUR. Ko za sebe misli da ima šansu da tamo počne poslovnu aktivnost, eto prilike da se prvo skući.
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Blagoje Paunović kaže da bi se o tome zašto mala i srednja preduzeća kod nas ne uspevaju mogla napisati studija.
– Evo, da nabrojim samo nekoliko razloga: to su visoki porezi, nedostupni izvori finansiranja, koji su često pod nepovoljnim uslovima, nedostatak preduzetničke kulture… Što se tiče stečaja, on bi trebalo da bude druga šansa za preduzetnike. U Americi je to tako i obično znači novi početak. Kod nas je to najčešće uvod u likvidaciju. Nije to tako teško objasniti. Preduzeća koja se kod nas nađu u toj poziciji često su u tako lošem stanju da je posle neuspelog stečaja likvidacija najčešeće rešenje koje se samo nameće – rekao je on.
x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...