U PLANDIŠTU OBELEŽENO 24 GODINE OD “OLUJE”

4. avgusta 1995. godine Hrvatska je izvršila agresiju na Republiku Srpsku Krajinu, teritoriju koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, pobivši za vreme i posle operacije Oluja oko 200 ljudi i prognavši oko 230.000 žitelja Krajine. Od tada svakog 4. Avgusta Srbi obeležavaju jedan od najbolnijih i najtužnijih dana u našoj istoriji, godišnjicu zločinačke oružane akcije „Oluja” a ovaj dan juče je obeležen i u Plandištu.

Zavičajno udruženje  Krajišnika “Nikola Tesla” obeležilo je 24. godišnjicu od progona i stradanja Srba Krajišnika u operaciji Oluja. Obeležavanje  ovog značajnog i pre svega tužnog dana započeto je parastosom u Crkvi Svetog Rafaila Banatskog u Plandištu.

Nakon parastosa, u Kulturno-obrazovnom centru “Vuk Karadžić” u Plandištu, priređena je Svečana akademija “Oj Krajino”, na kojoj se, pored predstavnika udruženja, lokalne vlasti i pesnika, prisutnima obratio i o istorijskim činjenicama govorio – istoričar dr Momčilo Diklić.
Predsednik opštine Jovan Repac istakao je ovom priilikom da lokalna samouprava  konsatno radi na zbrinjavanju izbeglih lica na ovoj teritorij.

Prema satitističkim podacima, na teritoriji opštine Plandište ima oko 300 izbeglih lica, naseljenih pretežno u Miletićevu i Velikom Gaju.

Izvor Tvbanat

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...