Vetrovi donose Srbiji milijardu evra – Regulisan pravni okvir privlači investitore u zelene kilovate

Nova uredba o podsticajnim merama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije koju je vlada, posle godinu i po dana, nedavno usvojila, konačno je dala zeleno svetlo potencijalnim investitorima da krenu u proizvodnju zelenih kilovata u Srbiji.
Uredba predviđa da se posao ugovara između Elektroprivrede Srbije, investitora i banaka, što bi našoj zemlji već naredne godine donelo investiciju vrednu milijardu evra.
Novim dokumentom dobija se veća sigurnost i predvidivost u okviru Ugovora o otkupu električne energije, što je preduslov da se u posao uopšte uđe, a što ranije nije bio slučaj, kaže Ana Brnabić, generalni direktor američke kompanije „Continental Wind Serbia“, koja je i potencijalno najveći investitor u gradnji vetroparkova.
– Otkupne cene električne energije iz obnovljivih izvora nisu novom uredbom povećavane. Naprotiv. Čak su za neke tehnologije dobijanja zelenih kilovata i smanjene, a kod ostalih su nepromenjene – istakla je Brnabić i dodala da sada slede pregovori s bankama koje bi mogle da finansiraju i do 70% ukupnih projekata.
Ukoliko bi banke odobrile zajam, „Continental Wind Serbia“ bi već naredne godine mogao da počne da gradi „Čibuk“ vetropark u Kovinu. Od 290 mil EUR vredne investicije, 150 mil EUR bi završilo u budžetu Srbije.
– Istovremeno bi srpske kompanije, koje budu angažovane na izgradnji ovog vetroparka sa 57 vetroturbina, zaradile oko 55 mil EUR i zaposlile oko 400 radnika. Opština Kovin planira da inkasira oko 10 mil EUR. Preduzeća koja budu održavala ovaj vetropark mogla bi da zarade oko 15 mil EUR – objasnila je Ana Brnabić.
Lazar Lazendić, projekt menadžer za vetroelektrane „Alibunar 1“ i „Alibunar 2“, u belgijsko-holandskoj kompaniji „Wind Vision“ koja posluje u osam zemalja, rekao je da novousvojene uredbe o uslovima i postupku sticanja statusa povlašćenog proizvođača električne energije, zatim o podsticajnim merama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, kao i Uredba o otkupu električne energije sa pripadajućim modelom ugovora, predstavljaju konačan pravni okvir za faktički razvoj i realizaciju energetskih projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.
Činjenica je da, pored ovih kompanija, u Srbiji imaju nameru da čistu energiju proizvode i drugi, pa je tako već do 500 megavata kapaciteta rezervisalo još 15 firmi. NIS i bivši ministar energetike Goran Novaković gradili bi vetropark „Plandište“. Vetropark u Kovačici snage 105 megavata gradili bi „Electrawinds K wind“, dok zajednička firma Miodraga Kostića i italijanskog partnera ima ukupno 83 megavata na tri objekta, među kojima su već poznati vetropark u Kuli i u okolini Vršca.
x

Takođe pogledajte ...

Nova oprema za karatiste Plandišta: Odobrena sredstva za Karate klub Agrobanat

U okviru realizacije Konkursa za finansiranje posebnog programa kojim se doprinosi razvoju ...