Bronzano doba nadomak Vršca (VIDEO)

Članovi udruženja ljubitelja vršačkih starina „Feliks Mileker“ napravili su neverovatan video o ostacima bronzanog doba nadomak Vršca vidljivog i iz satelita.

Struktura u obliku koncentričnih krugova koja potiče iz Bronzanog doba (2200–750/700. pre nove ere) nalazi se nadomak Vatina, blizu lokaliteta Bela Bara.

Na tom se mestu nekada nalazilo razvijeno naselje, a nedaleko je i jedan od krakova nekadašnjeg puta koji je još od praistorije sve do nedavno prolazio tuda obilazeći veliku, Alibunarsku močvaru.

Vladimir Vučković, arheolog amater i član našeg udruženja ukazao nam je na činjenicu da je ova građevina vidljiva i iz satelita, kažu u udruženju „Feliks Mileker„.

Pošto su je pronašli preko Google Maps-a, otišli su da je snime.

Pred nama su se ukazali veliki, usled vetra i ostalih atmosferskih pojava pomalo okrnjeni ostaci građevine, koja je tokom proteklih vekova i milenijuma mogla da ima višestruku namenu.

Naime, slične građevine služile su u Bronzanom dobu kao svetilišta posvećena Suncu, groblja, utvrđenja, domovi starešina, potom kao mesta na kojima su malobrojni upućeni u tajnu bronze topili ovu leguru, ili jednostavno kao mesta okupljanja i trgovine, objašnjavaju članovi „Feliksa Milekera„.

Vidljivi su i pokušaji iskopavanja, doduše neuspešni pošto se usled močvarnog zemljišta u svakom većem otvoru nalazi voda, a to je slučaj i sa najvišom tačkom uzvišenja.

x

Takođe pogledajte ...

Lovački podmladak LU Brzava Plandište u poseti sajmu lova

Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište zahvaljujući aktivnostima i radu svojih članova, pre svega ...