Čije je poljoprivredno zemljište u Srbiji – Među pet najvećih zemljoposednika Matijević, Mišković, Kostić

Najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Srbiji je država, sa oko 830.000 hektara. To je daleko više nego što imaju veliki zemljoposednici iz redova privatnika. A među njima se ističe njih nekoliko.
Trojica najvećih srpskih biznismena u poljoprivredi poseduju više od 50.000 hektara zemlje u Srbiji. Još 20.000 hektara uzimaju u zakup, gde gaje žito, voće i povrće.
Petar Matijević na desetak imanja obrađuje 33.000 hektara zemlje, od čega je 23.000 u njegovom vlasništvu, a ostalo u zakupu. Najveća imanja koje poseduje su Bezdan, Ravnica u Bajmoku, Jednota u Kovačici, Zlatica kod Zrenjanina.
Matijević je postao i prvi srpski biznismen koji je postao vlasnik zemljišta u Hrvatskoj, gde je kupio 1.500 hektara.
Miodrag Kostić u Srbiji poseduje 19.000 hektara zemlje, a dodatno obrađuje od 7.000 do 10.000, koju uzima u zakup. Gazda je na njivama u opštinama Kula, Vršac, Bački Brestovac, Inđija, Požega…
Poseduje sisteme za navodnjavanje na čak 37% zemlje u vlasništvu, a ukupno navodnjava 9.000 hektara zemlje. Kostić, istovremeno, zakupljuje i oko 30.000 hektara u Ukrajini.
Delta agrar Miroslava Miškovića obrađuje 14.500 hektara zemlje u Srbiji, što je, kako navode, 0,0034% ukupne obradive površine u zemlji.
Kompanija se bavi ratarstvom, proizvodnjom voća i povrća, stočarstvom i ribarstvom, a proizvodnju obavljaju na pet poljoprivrednih imanja. U Čelarevu imaju voćnjak gde na 400 hektara gaje jabuku. Na hiljadu hektara gaje grašak, boraniju, krompir, luk, papriku, celer, kupus, karfiol, kelj i brokoli.
Donedavno je u ovom društvu bio još jedan srpski biznismen, Đorđije Nicović. Njegova firma Irva obrađivala je najviše njiva u Srbiji, čak do 30.000 hektara. U njegovom je vlasništvu bio i PIK Bečej, sa 2.895 hektara zemlje u posedu, koji je od njega otkupio Miodrag Kostić za 45 mil EUR. Nicović je sada vlasnik samo 400 hektara zemlje druge klase u Belom Blatu kod Zrenjanina, a ima i 500 hektara pod ribnjacima Sutjeska Zrenjanin.
Strani zemljoposednici u Srbiji
Sa oko 6.000 hektara zemljišta, jedan od većih veleposednika bio je i hrvatski biznismen Ivica Todorić, vlasnik Agrokora. On je, međutim, oko 6.000 hektara zemlje prodao Petru Matijeviću, a sam se koncentrisao na preređivačku industriju.
Irska kompanija Baltic property investment limited je kupovinom više preduzeća u Bačkoj došla u posed oko 13.000 hektara obradivog zemljišta. Između ostalog, postali su vlasnici gazdinstava Vojvodina iz Bačkog Brestovca, Miletić iz Srpskog Miletića i Ratkovo iz istoimenog sela.
Žito grupa Marka Pipunića iz Osijeka u Srbiji ima oko 2.000 hektara zemljišta u Ratkovu, nadomak Odžaka.
CBA, kompanija iz Mađarske, postala je vlasnik oko 2.650 hektara obradivog zemljišta. Oni su u posed zemlje došli kupovinom Krivaje iz istoimenog mesta, kao i još dva gazdinstva u Bajši i Čonoplji.
x

Takođe pogledajte ...

Veliko priznanje za KK Agrobanat, Pinter Aron nosilac majstorskog zvanja u karateu

Sredina jula meseca je rezervisana za jedan od najpopularnijih karate kampova u ...