Olakšano pribavljanje dokumentacije – Potvrde, uverenja, mišljenja, carinske tarife i uvozno-izvozni papiri dostupni putem interneta

Kako je ranije obećano, od 1. septembra privrednicima u Srbiji omogućeno je da potvrde, uverenja, mišljenja, izvozno-uvozna dokumenata, carinske tarife i sertifikate koje izdaje Privredna komora Srbije, pribave putem portala usluge.pks.rs.

Kako je rečeno na prezentaciji portala, novi sistem obezbediće velike uštede kako novca, tako i vremena za pribavljanje dokumentacije jer privrednici od Leskovca do Subotice više neće morati da dolaze u Beograd po potvrde, nego će moći da ih dobiju elektronskim putem, iz svojih kancelarija, za kompjuterom, sa samo nekoliko klikova mišem.

Ministarka lokalne uprave i samouprave Ana Brnabić rekla je da će se to ministarstvo ubuduće fokusirati i na dalje razvijanje elektronskih servisa za građane i privredu, te da će lično odvajati jedan dan nedeljno, koji će u potpunosti biti posvećen smanjivanju birokratije.

Ona je najavila nekoliko novih elektronskih usluga – e-inspektora, odnosno povezivanje inspekcijskih službi, novi softver za primenu Zakona o opštem upravnom postupku kako građani ne bi više morali da „dokazuju šalterskim službenicima da su se rodili“, kao i uvođenje mogućnosti plaćanja platnim karticama na portalu e-uprave.

Marko Čadež na prezentaciji (foto: PKS)

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, predstavio je nove elektronske usluge PKS. Kako je naveo, Komora godišnje izdaje oko 200.000 dokumenata, od kojih su 12.000 potvrde, uverenja, mišljenja.

– Do sada ste za bilo koji od ovih papira morali da sa neophodnom dokumentacijom dođete u Beograd u PKS, ako je potrebna još neka dopuna morali ste da dođete ponovo, i najzad – ponovo po traženi dokument. Sada je sve to omogućeno sa vašeg radnog mesta – naveo je Čadež.

Pristup i korišćenje ovog portala je besplatno, rekao je Čadež, ističući da u 2017. Privrednu komoru očekuje dalje unapređenje i faza digitalizacije.

– Radimo na velikom digitalnom projektu, potpunoj digitalizaciji komorskog sistema i servisima koji će omogućiti pomoć i malom preduzeću da se digitalizuje. Ako to ne radimo, nećemo izdržati trku konkurentnosti kako u regionu tako i Evropskoj uniji. E-usluge su aktivne od danas, a testirali smo ih sa nekoliko preduzeća – rekao je prvi čovek PKS.

Ovaj projekat digitalizacije Privredne komore Srbije je razvijen uz pomoć nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, u okviru razvojne saradnje dve zemlje.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman pozdravio je ovaj projekat PKS, istakavši da ta zemlja radi sa srpskim partnerima u mnogobrojnim različitim inicijativama, uključujući i ovu koja, prema njegovim rečima, ima veliki uticaj na poslovnu klimu.

– Da bi se privuklo više stranih investicija važno je da se nastave mnogobrojne reforme koje je vlada inicirala, a značajno je i unaprediti oblast javne administracije na ovaj način – rekao je Ditman poželevši uspeh i mnogo brzih i efikasnih aplikacija.

U ime privrede govorio je Miroljub Aleksić, vlasnik Alco Grupe.

Kako je naveo Aleksić, ovaj sistem koristi i velikim sistemima i malim firmama, a uštede i vremena i novca su velike. On je dodao da privredni subjekt može da ovlasti drugog da u njegovo ime pribavlja dokumentaciju.

Kao primer naveo je špediterske firme, koje za svoje klijente mogu da pribavljaju papire neophodne za izvoz i uvoz.

Set elektronskih usluga obuhvata četiri grupe usluga – izdavanje sedam potvrda, uverenja i mišljenja za poslovanje u Srbiji, izdavanje sedam izvozno uvoznih uverenja i overu uvozno-izvoznih dokumenata, izdavanje sertifikata, kao što su Excellent SME, sertifikat o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja i kompletna carinska tarifa u elektronskoj formi. Novi informacioni sistem PKS omogućuje poslovnoj zajednici direktan elektronski pristup podacima carinske tarife koja sadrži tarifnu iznaku, stopu carine, stopu poreza i druge.

x

Takođe pogledajte ...

Plandište: Isključenje struje planirano za 17. jul

Pogon Vršac obaveštava korisnike u naseljenim mestima na teritoriji Opštine Plandište da ...