U pretprodaji je drama FEDERIKA GARSIJE LORKE „PUBLIKA“

U pretprodaji je drama FEDERIKA GARSIJE LORKE „PUBLIKA“.

Ukoliko želite da se vaše ime nađe u knjizi u svojstvu prenumeranta, knjigu možete dobiti po sniženoj ceni od 300 dinara.

Poetsko pozorište Federika Garsije Lorke počiva na tradiciji Lopea, Kalderona, Servantesa i modernističke drame, kao i na emociji i tematici osobenoj za njegovu rodnu Andaluziju. Iz dramskog opusa, poznatog pre svega po delima „Jerma“, „Dom Bernarde Albe“ i „Krvave svadbe“, izdvaja se upravo komad „Publika“, nastao između 1928. i 1933, koji španski pesnik i dramski pisac nikada nije objavio, smatrajući da publika za njega još nije spremna.

Hermetična, slojevita, avangardno katarzična i erotična, „Publika“ pripada Lorkinom „nemogućem pozorištu“, uz komade „Kad jednom prođe pet godina“ (Así que pasen cinco años, 1931) i nedovršenu „Komediju bez naslova“ (Comedia sin título, 1935).

Smatrajući da „pozorište ispod peska“ oslikava stvarnost, ispoljava pravu prirodu čoveka i podstiče publiku da se poistoveti sa događajima na sceni, u tom dionizijski snažnom komadu Garsija Lorka, poput Šekspira, Artoa, Pirandela ili, kasnije, Arabala, ispituje granice svojih, mahom polno neodređenih, neutralnih odnosno dvostrukih likova, u uverenju da se pozorište mora nametnuti publici.

Komad „Publika“ bio je decenijama izgubljen; rukopis je sačuvao Andalužaninov prijatelj Martines Nadal, koji ga uprkos autorovoj želji nije spalio; komad je objavljen 1976. godine u Engleskoj, premijerno je izveden 1978. godine na Univerzitetu u Portoriku, a prvo profesionalno izvođenje imao je 1986. u Teatru „Marija Gerero“ u Madridu.

Ipak, istinskom integralnom praizvedbom, i konačnim prepoznavanjem značaja komada „Publika“ kao jednog od ključnih španskih dramskih dela XX veka, smatra se njeno prvo opersko izvođenje februara 2015. godine u Kraljevskom pozorištu u Madridu, zdušno proglašeno par ekselans operom XXI veka.

U Celokupnim delima Federika Garsije Lorke na srpskom jeziku (Veselin Masleša, Sarajevo, 1971) objavljena su dva izvoda iz drame „Publika“ (tom 5, str. 31-58), uz napomenu izdavača da treba sačekati delo Rafalea Martinesa Nadala koji ima rukopis svih pet prizora (58). Komad će ove godine prvi put biti objavljen u integralnom prevodu na srpski jezik, u izdanju Književne opštine Vršac, povodom sedamdeset godina od smrti Federika Garsije Lorke.

x

Takođe pogledajte ...

Plandište: Isključenje struje planirano za 17. jul

Pogon Vršac obaveštava korisnike u naseljenim mestima na teritoriji Opštine Plandište da ...