Crveni krst Plandište uručio priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Plandište organizovao je svečanu dodelu priznanja i zahvalnica Crvenog krsta Srbije za sve građana Opštine Plandište za 10, 20, 35, 50 i 75 učestvovanja u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

“Prema podacima kojima raspolažu Crveni krst Srbije i Zavod za transvuziju krvi, u Srbiji je zvanično registrovano više od 100 hiljada dobrovoljnih davalaca krvi i veoma smo ponosni što smo jedni od njih. Na današnjoj svečanosti, malim znakom pažnje želimo da se zahvalimo svim dobrovoljnim davaocima krvi na najhumanijem delu koje nekome može da znači život. Opština Plandište je poznata kao mala sredina u kojoj se dobrovoljno davalaštvo izuzetno poštuje i zato danas želimo da vam ukažemo poštovanje i zahvalnost na svemu što činite, na učestvovanju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i što svojim primerom radite na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi. Svima vama jedno veliko hvala”, istakli su predstavnici Crvenog krsta Plandište.

“Od transfuzije krvi u hitnim slučajevima do složenih operacija, krv je potrebna u mnogim medicinskim situacijama, a nedostatak krvi može dovesti do posledica koje ugrožavaju život. Kada dajemo krv, dajemo ne samo tečnost koja se nalazi u našem telu, već i deo nas samih. Time pokazujemo najveći stepen humanosti prema drugima, jer činimo nešto što može spasiti život nekome koga ni ne poznajemo, ali do čije nam je sudbine veoma stalo. Davanjem krvi, ne samo što pomažemo drugima, već takođe i činimo nešto dobro za svoje zdravlje. Redovno davanje krvi pomaže u održavanju zdravog nivoa gvožđa u tijelu, smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava zdravlje uopšte”, dodaju iz Crvenog krsta Plandište.

Priznanje za 35 davanja:

1.Valenta Jano
2.Perišić Mirko
3.Vrcelj Predrag
4.Kolevski Zoran
5. Horvat Stevica
6. Tišma Todor
7. Mitrovski Rade
8. Zdjelar Zoran

Priznanje za 50 davanja :

1.Majstorović Duško
2.Halas Tibor
3. Novaković Predrag
4. Ivošević Jovan

Specijalno priznanje za 75 dobrovoljnih davanja krvi dobio je Đurović Branimir.

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...