Gerontodomaćicama iz Plandišta obezbeđeni eliktrični bicikli

Nemačka razvojna saradnja (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja uspešno je realizovala još jedan projekat pod nazivom „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“.

Tokom realizacije ovog projekta Opštini Plandište obezbezbeđeni su električni bicikli. Bicikli dolaze kao podrška zaposlenima u oblasti socijalne zaštite koji pružaju usluge pomoći u kući za starija i odrasla lica i decu sa smetnjama u razvoju i njihove porodice.

Ova podrška namenjena je gerontodomaćicama koje pružaju pomoć u kući za starija lica i čija je podrška posebno značajna zbog ograničenog kretanja i zdravstvenih rizika kojima su izloženi stariji.

Donaciju uručuje projekat nemačko-srpske razvojne saradnje i obuhvata 8 električnih bicikala, zajedno sa kacigama i sigurnosnim lancima. Električni bicikli rade na bateriju i mogu se voziti sa i bez elektro pogona, a bicikli za Pladište prilagođeni su vožnji na ravnom terenu. Do sada ovu pomoć dobilo je 5 geronto domaćica, što je ukupno 13 lica koja su zaposlena u realizacije ove uluge pomoći u kući.

“Pomoć u kući za strarija lica je jedna od najčešće korišćenih usluga socijalne zaštite. Veoma nam je drago da ćemo donacijom električnih bicikala podržati zaposlene u socijalnoj zaštiti i time olakšati dolazak do korisnika, a imati i pozitivan efekat na zaštitu životne sredine. Činjenica da su bicikli proizvedeni u Srbiji je dodatni bonus jer time podržavamo i razvoj domaće zelene ekonomije. Ovo je izuzetno značajna pomoć za naše gerontodomaćice čime je znatno olakšano pružanje usluga i pomoći najstarijim stanovnicima naše opštine i deci sa smetnjama u razvoju, omogućen je brži i lakši dolazak do krajnjih korisnika”, istakla je Tatjana Đorđijevski, vođa projekta socijalne zaštite.

„Zahvaljujući odličnoj saradnji koju imamo sa Nemačkom razvojnom agencijom, dobili smo električne bicikle za naše geronto domaćice. Obzirom da one svakodnevno oblilaze naše najstarije sugrađane, da im pružaju svu neophodnu pomoć i podršku, ova donacija će im svakako dobro doći, naročito zbog činjenice da su nam sela jako razruđena. Trudićemo se da ovakve projekte realizujemo i u budućnosti uz pomoć naših prijatelja i saradnika iz GIZ-a“, izjavio je predsednik Opštine Plandište, Jovan Repac.

x

Takođe pogledajte ...

Veliko priznanje za KK Agrobanat, Pinter Aron nosilac majstorskog zvanja u karateu

Sredina jula meseca je rezervisana za jedan od najpopularnijih karate kampova u ...