MINISTAR NEDIMOVIĆ U JERMENOVCIMA

U poslednja četiri meseca, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je više od 200 sela na području Banata i Severno- i Zapadnobačkog okruga, i neke od ideja prezentovanih na tim sastancima već su ugrađene u program mera za 2020.godinu. Već drugi put u ovom periodu ministar je posetio Opštinu Plandište.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio je firmu „Biro Agrar Biv“ u Jermenovcima, gde je održan radni doručak sa poljoprivrednim proizvođačima iz ovog i okolnih mesta. Ova porodična firma na oko 500 hektara bavi se uzgojem prvenstveno soje, ali suncokreta, kukuruza, ječma i pšenice, a ministar je domaćine pohvalio zbog dosadašnjeg rada, i planova za podizanje silosa i pogona na bio-masu.

„To vam je u poljoprivredi zaokruženje celog sistema funkcionisanja, gde će on povući sa sobom sve svoje kooperante, pa neće biti ni paljenja žetvenih ostataka, neće biti animalnog otpada, jer sve to može u pogonu na bio-masu da se preradi, a da čovek nešto i zaradi. I to je dobro, on se očigledno u to razume, ima svoj cilj, i ako je sve ovo uspeo sa svojim roditeljima da uradi do sada, ne vidim razlog da mu mi ne pomognemo u realizaciji tih planova u narednim godinama“, poručio je ministar Nedimović.

Vlasnici firme redovno prate pokrajinske, republičke, ali i strane konkurse, i pažljivo planiraju svaki naredni korak. Kako kaže domaćin, on ne shvata zašto se mnogi proizvođači žale što nema više subvencija po hektaru.

„Meni mnogo više odgovaraju povraćaji za investiciju, jer onaj ko stvarno želi da se bavi poljoprivredom, iz tih povraćaja neće kupovati kola, televizor, ili graditi kuću, već će uložiti u navodnjavanje, mehanizaciju, silose. Tako će unaprediti i svoje gazdinstvo, a i svojim kooperantima će omogućiti lakšu proizvodnju“, objašnjava Čaba Biro.

O povećanju obradivih površina porodica Biro ne razmišlja, jer im je, kako kažu, od kvantiteta bitniji kvalitet.

„Zato i uvodimo navodnjavanje, hoćemo da uvedemo i dve žetve, semensku proizvodnju. Mnogo je bolje kvalitetno raditi i manje, nego raditi hiljadu hektara i propasti zbog jedne loše godine“, smatra Biro.

Plandište, kako je istakao predsednik opštine, nema veliki budžet i velike mogućnosti, ali je tu da pomogne svim svojim proizvođačima, a uz podršku resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, to je mnogo lakše.

„Postoji dosta konkursa, a nažalost jako malo naših sugrađana aplicira. Čaba Biro je jedan od onih koji prednjači u konkursima, dosta mehanizacije je nabavio zahvaljujući subvencijama ili povraćajima, tako da samo treba da slede njegov primer, i biće mnogo lakše i njima, a i nama kao opštini“, kaže predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

Jedno od pitanja u Jermenovcima odnosilo se i na proizvodnju domaćih voćnih sokova. Pravilnikom koji će, kako je najavio ministar, biti usvojen već krajem decembra, proizvođačima će biti omogućeno da na tržište plasiraju ono što su napravili u svojoj kući:

„Pravila postoje, prosto je sve k’o pasulj: treba vam jedna prostorija 3 sa 3, jedan frižider, jedan šporet, jedan sto, i da mi to sertifikujemo, i onda to može da ide ne samo da prodajete od kuće ili na pijaci, već i u marketima i restoranima“, dodao je Nedimović.

Nakon Jermenovaca, ministar je obišao i poljoprivredna gazdinstva u Hajdučici i Velikoj Gredi.

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...