NAJZAD DOBRA VEST: 100 odsto zarade i bolovanje roditeljima tokom kompletnog lečenja deteta od raka

Roditelji dece obolele od raka imaće pravo na bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta i primaće 100 odsto zarade, predviđeno je Izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi do kraja godine trebalo da bude usvojen, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

 „Kako je ministar Zlatibor Lončar i najavio Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju predviđene su i izmene koje će podrazumevati pomoć roditeljima dece koja boluju od karcinoma“, kažu u ministarstvu. Kako navode zakon bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a stupio bi na snagu verovatno od 1. januara 2017. godine, kada se usvoji novi finansijski plan zdravstvenog fonda sa sredstvima predviđenim za tu namenu.
Tokom lečenja dece obolele od raka, roditelji u Srbiji imaju pravo na bolovanje samo četiri meseca, kažu u organizaciji NURDOR i podsećaju da lečenje pojedinih tumora traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze na razne načine.Predstavnik NURDOR-a Ljubiša Stanić rekao je ranije da je zakonska mogućnost odlaska na bolovanje četiri meseca nedovoljna i da bi roditelji trebali da budu uz svoju teško bolesnu decu dok se ne završi kompletno lečenje. „U proceduri je zakon za koga se borimo već dve godine i nadam se da će stići i on na red. Cilj nam je da roditelji dobiju bolovanje tokom kompletnog lečenja svoje dece, što postoji u razvijenim zemljama“, rekao je Stanić.

Predsednica skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Slavica Djukić Dejanović očekuje da će se izmene zakona naći na dnevnom redu parlamenta do kraja godine i veruje da će sve poslaničke grupe po tom pitanju naći zajednički jezik.Ona kaže da takvu inicijativu podržavaju i stručnjaci i građani, ali ističe da dobra ideja Ministarstva zdravlja nije dovoljna i da je potrebno obezbediti budžetska sredstva.

„To bi trebalo da bude zajednička aktivnost većeg broja ministarstava u vladi“, navodi Đukić Dejanović i dodaje da je uverena da će takva inicijativa vrlo brzo biti pred poslanicima.U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da prema važećem zakonu u slučaju maligne bolesti deteta do 18. godine, drugostepena lekarska komisija može da produži bolovanje majke do četiri meseca u toku kalendarske godine.

„Za vreme stacionarnog lečenja deteta majka ima pravo na bolovanje za sve vreme trajanja lečenja bez obzira na dužinu lečenja, kao pratilac deteta na stacionarnom lečenju“, navode iz RFZO. Majka ima pravo na naknadu zarade za vreme bolovanja u visini od 65 odsto od osnovice, bez obzira da li se dete leči u ambulantnim, ili stacionarnim uslovima.

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...