Plandište, MALE PRERADE KLJUČ STOČARSTVA NA SELU: Nedimović u poseti poljoprirvednom gazdinstvu „Srećna koza“

Poljoprivredno gazdinstvo „Srećna koza“ u Velikom Gaju, u opštini Plandište, školski je primer kako bi trebalo razvijati malu preradu na kućnom pragu, povezati štočarstvo, prodaju i trgovinu, a to je omogućeno i merama države u ovoj oblasti, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Neidmović tokom posete ovom gazdinstvu.

– Ovo je produkt svega što pričamo poslednjih godinu i po dana, da na kućnom pragu imamo prodaju i proizvodnju mesa i mleka. Cilj je da imamo što više ovih malih prerada koje smo omogućili našim propisima. Za prerade mesa i mleka na kućnom pragu dajemo od 50 do 65 odsto povrata za nabavku opreme, a za mesec dana davaćemo i za robu biljnog porekla – najavio je Nedimović.

Na sastanku koju je ministar Nedimović održao u gazdinstvu „Srećna koza“ sa poljoprivrednicima iz opštine Plandište, poljoprivrednici su predočili probleme sa kojima se suočavaju, a jedan od predloga bio je da bude oformljeno jedinstveno tržište gde će moći da plasiraju svoju robu, odakle bi ona bila distribuirana na strana tržišta.

– Nama Rusi traže isporuku sto tona sira, da bih to postigao, ja moram da napravim industriju. Ako to uradim, onda će veće industrije da me unište. Tako da mislim da je neophodno da nam država napravi jedan centar, gde ćemo mi našu robu da donosimo i dalje plasiramo – rekao je Miloš Teodorović, sa farme „Srećna koza“.

Poljoprivrednici iz ovog kraja morali bi u većem broju da se javljaju na konkurse za bespovratna sredstva koja raspisuje pokrajinski sekretarijat za poljoprirvedu, jedan je od zaključaka sastanka.

– Poljoprivrednici iz ovog kraja slabije koriste subvencije sekretarijata i moraju da budu aktivniji, da prate konkurse linije i ostvare svoje pravo na bespovratna srsedstva. Ove godine imali smo svega nekoliko ljudi koji su aplicirali i dodelili smo bespovratna sredstva za navodnjavanje, troje poljoprivednika i jedan mlad poljoprirvednik je dobio milion i po dinara startap za podizanje novog zasada višnje – rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...