Plandište sto godina od kolonizacije

U nedelju 21. maja 2023. godine, povodom sto godina od kolonizacije, održana je Skupština saveza Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Ove godine domaćin je bilo selo Kupinik – Aleksandrov Gaj kod Plandišta. Toga dana učesnici su obišli dobrovoljačka spomen obeležja u naseljima i kolonijama u okolini.

Okupljanje učesnika je bilo u Velikoj Gredi gde smo obišli spomenik solunskim dobrovoljcima. Zatim smo posetili spomenike i spomen ploče srpskim ratnim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata – Soluncima u Hajdučici, Starom Lecu, Markovićevu, Miletićevu, Banatskom Sokolcu, Velikom Gaju (spomenik dobrovoljcima starosedeocima) i Kupiniku – Aleksandrov Gaj, gde je u porti hrama održan pomen Srpskim ratnim dobrovoljcima 1912-1918.

Hram je podignut 1935. godine i posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice. Sazidan je donacijom kralja Aleksandra Karađorđevića, a i samo mesto je nosilo naziv Aleksandrov Gaj do 1945. godine kada dobija sadašnji naziv Kupinik.

Posle pomena u sali preko puta crkve održana je Skupština Saveza udruženja potomaka i poštovalaca srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918.
Udruženja se zahvaljuju Opštini Plandište i Predsedniku Jovanu Repcu na pomoći u organizaciji Skupštine Saveza potomaka kolonista 1912-1918.

x

Takođe pogledajte ...

Veliko priznanje za KK Agrobanat, Pinter Aron nosilac majstorskog zvanja u karateu

Sredina jula meseca je rezervisana za jedan od najpopularnijih karate kampova u ...