Proradila nova pijaca, nezvanično saznajemo novi gradski trg u Vršcu

U poslednji čas otvoren „Agriko“, čime su Vrščani izbegli obavezu da pare vrate EU. Pored moderne tržnice, uskoro i „Lidl“. Oživljavanje i uređenje tog dela grada.

„AGRIKO“ pijaca konačno je u Vršcu počela da radi punim kapacitetom, čak i većim od prvobitnih mogućnosti, jer je uz 120 postojećih tezgi, dodato još pedesetak, kako bi se obezbedilo mesto za sve zainteresovane prodavce. Time je u poslednji čas izbegnuta obaveza da se, u slučaju kašnjenja, iz gradskog budžeta vrate dva miliona evra, koliko je EU uložila u taj prekogranični projekat.

Nova pijaca je „razrađena“ na slavi starog zelenjaka, koji je Gradska uprava, uprkos protivljenju i prodavaca i kupaca, trajno zatvorila, jer je to bio jedini način da se svi pijačari presele u „Agriko“. Tamo su sada sve tezge pune. Pojavili su se čak i novi trgovci, dok je na parkingu s leve strane objekta formiran i kvantaš. Jedino još negoduju kupci, koji se žale da im je nova pijaca daleko, iako je od stare udaljena svega tristotinak metara.

Nadležni kažu da se pojedini Vrščani bune samo zato što su navikli da kupuju na starom zelenjaku, ali da će najavljenom izgradnjom „Lidla“, odmah pored „Agriko“ pijace, gde se nalazi još jedan poznati supermarket, taj deo grada postati mnogo prometniji.

– Poznati nemački trgovinski lanac, koji je od Fondacije „Hemofarm“ kupio bivšu klanicu „Graničar“, planira da na tom prostoru sagradi prodajni objekat od 20.000 kvadratnih metara, u kom će osim supermarketa biti i prodavnice poznatih modnih brendova.

Formiranje ovog ozbiljnog tržnog bloka (stotinak metara dalje je i buvlja pijaca), zahtevaće i rekonstrukciju okolnih saobraćajnica.

– Ispred „Agriko“ će se napraviti kružni tok, a rešiće se i dugogodišnji problem atmosferskih voda, koje su tu uvek pravile poplave.

Nezvanično saznaju i da gradska vlast planira da na mestu starog zelenjaka napravi još jedan gradski trg, mada postoje predlozi i da se tu napravi prva javna garaža u Vršcu. Međutim, neizvesno je kada će biti urađena prenamena te javne površine, jer za to u budžetu zasad nema para.

TROŠKOVI UMESTO ZARADE

JKP „Drugi oktobar“ rukovodio je obema pijacama, ali je zbog pretnji iz EU morao da se opredeli za „Agriko“. To im trenutno baš i ne ide naruku, jer im ona neće doneti zaradu, poput stare pijace, gde su u sezoni izdavali oko 300 tezgi po ceni od 3.000 dinara mesečno, plus 400 dinara dnevno. Naime, na osnovu projekta, trgovci prvih pet godina neće plaćati pijačarinu, već će samo učestvovati u plaćanju za održavanje samog objekta, trenutno je to 1.100 dinara mesečno po tezgi. Sve ostalo plaćaće grad, preko „Drugog oktobra“.

Izvor: novosti.rs

 

 

x

Takođe pogledajte ...

Još 162 novozaraženih u našoj zemlji, za 24 sata Kovid-19 odneo još 5 života

Prema poslednjim podacima u Srbiji je za protekla 24 časa od koronavirusa ...