U KUPINIKU OBELEŽENA HRAMOVNA I SEOSKA SLAVA

Hramovna i seoska slava Rođenje Presvete Bogorodice u Kupiniku, i ove godine proslavljena je veoma svečano, a bilo je za to više razloga. Njegovo Preosveštenstvo Episkop Banatski Gospodin Nikanor, uz sasluženje sveštenstva iz Plandišta i Vršca, prvo je mesnog sveštenika, oca Nedeljka, unapredio iz čina protonamesnika u protojereja, a zatim je usledila Sveta arhijerejska liturgija.

Nakon liturgije osvećena je ograda i radovi oko crkve. Inicijativa je pokrenuta pre godinu dana, uz podršku opštine radovi su otpočeli, i zalaganjem svih meštana – sadašnjih, bivših, i onih koji odavde vode poreklo, podignut je zid, postavljena ograda i kapija na ulazu u crkvenu portu.

Kao zaslužni donatori, Opština Plandište, Milan Ćurčija, Aleksandar Stanković, i Miljan Stožinić – dobili su gramate. I svi kažu – nisu ih očekivali, jer su sve radili iz srca, za dobrobit crkve, sela i meštana.

Novi kum slave je Nemanja Borozan, koji je, kao i pre par godina, kumstvo preuzeo od Živojina Bugarinova.

U Kupiniku je prema popisu iz 2011. bilo 238 stanovnika, danas ih je, kažu, još i manje, ali svojim delima i slogom mogu biti primer i mnogo većim naseljenim mestima.

 

x

Takođe pogledajte ...

Bogatstvo folklora predstavljeno na Opštinskoj smotri u Plandištu

Kulturno obrazovni centar Vuk Karadžić Plandište, pod pokroviteljstvom loklane samouprave Opštine Plandište, ...