XIV SUSRETI U DOMU “1.0KTOBAR” U STAROM LECU

U Domu za duševno obolela lica „1.Oktobar“ u Starom Lecu održani su tradicionalni susreti rodbine, prijatelja i korisnika Doma. Susreti slični ovima postoje još jedino u Čurugu, i to tek od pre neku godinu, a u Starom Lecu, ovo je već četrnaesti takav skup.

Kao i ranijih godina, na prostoru između paviljona Doma za duševno obolela lica „1.Oktobar“, ispred starog kaštela, sve je bilo spremno za susret, ali je kiša rešila da se okupljanje održi u prostorijama Doma. Loše vreme ipak nije omelo goste da, i ovoga puta u velikom broju, dođu da se druže, razmene iskustva, unaprede saradnju, učvrste stara, i sklope nova poznanstva i prijateljstva.

Program koji su pripremili korisnici ponovo je izmamio aplauze, osmehe, i poneku suzu, a emocije koje se razmene na ovaj dan ne može u potpunosti shvatiti onaj ko ih nije osetio. Bila je ovo prilika i da se govori o novinama, a osim sopstvenim sredstvima, uslovi u Domu unapređeni su i zahvaljujući državnim i pokrajinskim organima.

Sredstvima Kancelarije za jana ulaganja Vlade Republike Srbije u visini od oko 44 miliona dinara, izgrađen je novi objekat, na mestu stare montažne zgrade koja je zatvorena još 2012.godine. Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku objekat je opremio sa 3,7 miliona, i korisnici bi u njega trebalo da pređu u narednih mesec dana.

Useljenjem u novi objekat rasteretiće se kapaciteti u drugim paviljonima, čime će se ustanova približiti licenciranom nivou smeštaja. Dom inače ima 550 korisnika, i skoro svaki od njih angažovan je kroz neki vid radno-okupacione terapije. Kao i ranijih godina, u kaštelu je priređena izložba njihovih ručnih radova.

Svaki čovek ima potrebu da radi i stvara, a još veće zadovoljstvo i sreću oseća kada njegovo angažovanje daje rezultate. Zato je ova izložba uvek prodajna, pa kupovinom proizvoda nastalih na radno-okupacionoj terapiji, posetioci obezbeđuju sredstva za dalje odvijanje radionica, i nastavak rehabilitacije lica, koja mogu svetu da pruže i mnogo više nego što se od njih očekuje.

Izvor Tvbanat

 

x

Takođe pogledajte ...

Veliko priznanje za KK Agrobanat, Pinter Aron nosilac majstorskog zvanja u karateu

Sredina jula meseca je rezervisana za jedan od najpopularnijih karate kampova u ...