Vežba civilne zaštite „Peskara 2019“ održana u Zrenjaninu

U četvrtak 16-og i u petak 17-og maja tekuće godine u Zrenjaninu, održana je  metodsko pokazna vežba i analiza vežbe jedinice Civilne zaštite opšte namene „Peskara 2019“. Osim pripadnika Civilne zaštite, učestvovali su vatrogasci, Crveni krst, Javna preduzeća, pripadnici Vojske Srbije, pripadnici Sektora za vanredne situacije i radio amateri. Vežba je okupila predstavnike 15 opština i gradova, među kojima je bila i opština Plandište, a cilj je bio da se prikaže mogućnost integrisanog reagovanja, jer pojedinačno lokalne samouprave nemaju svu opremu.

Tokom dva dana metodsko pokazne vežbe, opštinu Plandište predstavljali su Zamenik predsednika opštine Goran Donevski i zaposleni u Opštinskoj upravi opštine Plandište Zoran Brdar i Dragoslav Avramović. Za učešće na metodsko pokaznoj vežbi Opština Plandište dobila je Zahvalnicu.

Na vežbi je između ostalog prikazano: evakuacija – transport ugroženih, pružanje prve pomoći i zaštita, formiranje šatorskog naselja, formiranje privremenog situacionog centra, formiranje odbrambenog nasipa – zečji nasip, upotreba sredstava civilne zaštite (pumpe, agregati) i gašenje početnog požara.

Jedinica Civilne zaštite opšte namene Zrenjanina tehnički je opremljena zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa Rumunijom. „To su agregati, strujne pumpe i elektropumpe, čime smo predstavili i simulirali rad tih sredstava i predstavili ispumpavanje vode“, rekao je Miroslav Sladojević, rukovodilac vežbe, tj. šef Odseka za odbranu i vanredne situacije u Gradu Zrenjaninu. Saradnja se može realizovati i formiranjem organizacije slivova. Zasad funkcionišu ili su u formiranju sliv Zapadne Morave, kolubarski, drinski i sliv banatskih vodotoka.

Područje oko Zrenjanina je najgušće rečno čvorište u Evropi, jer se u krugu od 30 kilometara nalaze Dunav, Tisa, Tamiš, Begej i Kanal DTD, a za poslednjih 50 godina četiri puta je bilo ugroženo ili poplavljeno.

 

x

Takođe pogledajte ...

Lovački podmladak LU Brzava Plandište u poseti sajmu lova

Lovačko udruženje „Brzava“ Plandište zahvaljujući aktivnostima i radu svojih članova, pre svega ...